Úterý, 23. dubna 2024

Odpovědná firma roku - Nová kategorie oceňuje společensky odpovědné firmy

Hodnotí se ekologické, humanitární, vzdělávací či sportovní projekty.

Odpovědná firma roku - Nová kategorie oceňuje společensky odpovědné firmy

Novinkou v letos již pátém ročníku soutěží Hospodářských novin je kategorie nazvaná Odpovědná firma roku 2010. Posláním této soutěže je podpora rozumného a férového podnikání. "Chceme takto podpořit firmy, které zohledňují dopady svého podnikání na životní prostředí a podporují společensky odpovědné aktivity," říká Patrik Bartholdy, regionální manažer mobilního operátora, firmy Vodafone, která je vyhlašovatelem a garantem soutěže stejně jako v případě soutěže o rebela roku.

Více než jen zisk

Do letošního prvního ročníku této speciální podkategorie hlavní soutěže Vodafone Firma roku 2010 se přihlásily firmy, pro něž není úspěch v podnikání tím jediným dlouhodobým cílem. Příběh každé z nich je velmi inspirativní a vydal by na samostatný článek. Ačkoliv se předmětem své činnosti jedna od druhé diametrálně liší, za společné jmenovatele jejich snažení lze považovat podporu a ohleduplnost. V jednom případě se týká například postižených lidí a jinde třeba osobních problémů či zdraví vlastních zaměstnanců.

Mezi čtrnácti celorepublikovými finalisty se tak ocitla například pražská softwarová firma Et Netera, která podporuje vytváření neformálních sportovních týmů mezi zaměstnanci, kteří se pak účastní řady turnajů v různých sportech.

Jiným příkladem odpovědné firmy z Pardubického kraje je společnost Isolit-Bravo, která je už sedmnáct let hlavním přispěvatelem nadačního fondu sponzorujícího hendikepované děti.

O své zdravotně postižené zaměstnance se zase stará papírna z Poděbrad, která jich má více než 70 procent, a proto získala titul Odpovědné firmy Středočeského kraje a v soutěži Vodafone Firma roku se umístila v kraji jako třetí.

Na Olomoucku zvítězila účetní firma MiRyz Soft, jež zavedla pružnou pracovní dobu, ještě navíc sníženou na průměrných 35 hodin týdně, ale bez úměrně sníženého platu.

Titul jí porota udělila také za to, že přednostně nakupuje od českých výrobců, podporuje občanské aktivity v blízkém okolí a šetří životní prostředí. "Snažíme se co nejvíce recyklovat, aby naše podnikání a naše administrativa měly co nejmenší dopad na životní prostředí," vysvětluje jednatelka Miluše Ryznarová.

Odpovědná IT firma Enlogit z Ústeckého kraje zase myslí na zdraví svých zaměstnanců a ke každému notebooku jim pořídila ergonomické židle a klávesnice, podporuje jejich práci z domova a na svých firemních akcích využívá cateringové služby poskytované místní chráněnou dílnou. "Kromě toho podporujeme nadaci Člověk v tísni, která pomáhá konkrétně místní romské komunitě," říká reprezentant firmy Ondřej Suchý.

V neposlední řadě stojí také za zmínku aktivita firmy Praní a čištění z Karlovarského kraje, jež svým zaměstnancům formou nadstandardních bonusů přispívá na jejich penzijní připojištění.

"U nás zase dáváme příspěvky na stravu, dopravu, zvyšování kvalifikace a rekreaci," říká Josef Strapáč z bruntálské stavební firmy Czasch, vítěze v Moravskoslezském kraji.

Do kategorie Odpovědná firma roku byly automaticky přihlášeni všichni krajští finalisté soutěže Vodafone Firma roku, kteří zodpověděli otázky dotazníku přiloženého k přihlášce a odeslali jej nejpozději do 15. srpna pořadateli. Nesprávně vyplněné nebo neúplné odpovědi v dotazníku pak byly pořadatelem vyřazeny z hodnocení. "Pokud zástupci soutěžící firmy otázky nezodpověděli, nemohli se soutěže Odpovědná firma roku zúčastnit, ale nejsou diskvalifikováni z "hlavní" soutěže Vodafone Firma roku. Samostatné přihlášení jen do této soutěže není možné, neboť se jedná o podkategorii hlavní soutěže Firma roku," vysvětluje Karel Goldman z pořadatelské agentury Bison & Rose.


Vítězové v krajích

Praha: Et Netera
Středočeský kraj: HIT CZ - Poděbradská papírna
Pardubický kraj: Isolit-Bravo
Královéhradecký kraj: Saar Gumi Czech
Liberecký kraj: Zemědělské obchodní družstvo
Ústecký kraj: Enlogit
Karlovarský kraj: Praní a čištění
Plzeňský kraj: Hotel ve Dvoře
Jihočeský kraj: G-Project
kraj Vysočina: Adélka
Jihomoravský kraj: Čokoládovny Fikar
Zlínský kraj: TES Vsetín
Olomoucký kraj: MiRyz Soft
Moravskoslezský kraj: Czasch

AUTOR: Vítězslav Křížek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů