Pátek, 26. dubna 2024

Svět recyklace letos shlédlo téměř 30 000 návštěvníků

Kolektivní systém ASEKOL učil, jak správně třídit staré elektrospotřebiče

Svět recyklace letos shlédlo téměř 30 000 návštěvníků

Speciálně upravený interaktivní návěs vybavený jako běžná domácnost Svět recyklace stihl během ročního putování objet všech 14 krajů a navštívit téměř 80 měst. Během jeho cesty po náměstích a školách České republiky ho tak stihlo navštívit bezmála 30 000 malých i velkých návštěvníků. Díky úspěchu projektu jeho organizátor nezisková společnost ASEKOL již nyní připravuje pouť na příští ročník se spoustou dalších zajímavých informací a novinek o třídění elektroodpadu a nabídne i vylepšený zábavný program.

privesNávštěvníci mohli tento rok najít ve Světě recyklace domácí spotřebiče, jako je například pračka, lednička, elektrický sporák, televize, počítač či telefon. Každá věc obsahovala informace o tom, jak je třeba s ní nakládat, když doslouží. Další informace navíc poskytovaly interaktivní dotykové obrazovky. "Svět recyklace pomáhal motivovat děti i dospělé pro třídění elektrospotřebičů a k ohleduplnému chování k životnímu prostředí. Na akcích se například bylo možné dozvědět, jak v domácnosti šetřit elektrickou energii, z čeho se skládají běžně používané domácí spotřebiče, a kam se mají odevzdat k recyklaci," říká manažerka komunikace společnosti ASEKOL Hana Ansorgová.

Pro školy byl také připraven speciální doprovodný program. Děti rozdělené do skupin mezi sebou pod dohledem moderátorů soutěžily, odpovídaly na otázky o recyklaci elektrozařízení a házely mobilem do speciálního kontejneru. Nenásilným způsobem se tak mohly dozvědět vše podstatné o recyklaci elektroodpadu a ještě si u toho zasoutěžit. Učitelka ze základní školy v Kolíně o zábavném programu řekla: "Našim žákům i pedagogům se akce velice líbila, to mohu zodpovědně říci za všechny, neboť byly vedeny diskuze pouze v kladném slova smyslu. Program aktéři přizpůsobili všem věkovým kategoriím, byl podán zábavnou formou a s aktivním zapojením žáků. Ti si tak odnesli spoustu nových poznatků."

privesZájemci, kteří letos nestihli navštívit Svět recyklace, budou mít šanci ještě příští rok. Už nyní totiž byly zahájeny přípravy příštího turné, které bude plné novinek. Doprovodný program se plánuje rozšířit o taneční výstupy a beatbox. Přívěs bude také obohacen o dotykové obrazovky, pomocí nichž si každý návštěvník může spočítat, jak odevzdáním určitého počtu televizí a počítačových monitorů pomůže životnímu prostředí. Trasa turné pro příští rok je sestavována právě teď, a proto mají města v případě zájmu stále možnost oslovit společnost ASEKOL a dohodnout účast Světa recyklace přímo u nich.

Česká republika si v třídění elektroodpadu vede relativně dobře. Díky aktivnímu přístupu občanů a dobře odvedené práci kolektivních systémů odevzdává nejvíce elektroodpadu ze všech zemí střední Evropy. "Za jedenáct měsíců letošního roku se už neziskové společnosti ASEKOL podařilo vybrat zhruba 17 000 tun elektroodpadu," říká Ansorgová. V ČR se množství vybraných elektrospotřebičů každý rok zvyšuje. Loni odevzdal každý Čech k recyklaci průměrně 5,5 kg starých elektrozařízení, což bylo o třetinu více než v roce 2008.

ASEKOL s. r. o.: Čs. exilu 2062/8, Praha 4, ředitelka komunikace a PR: Hana Ansorgová, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů