Pátek, 19. dubna 2024

Brazílie oznámila nejmenší úbytek pralesa za více než 20 let

Brazílie oznámila nejmenší úbytek pralesa za více než 20 let

Kácení Amazonského pralesa na území Brazílie sice nadále pokračuje, ale prý o něco pomaleji. Od srpna 2009 do července 2010 z této oblasti zmizelo asi 6450 čtverečních kilometrů deštného pralesa, což je ve srovnání s předcházejícím období pokles o 13,6 procenta. Tyto hodnoty jsou zároveň nejnižší za posledních více než dvacet let, uvedla to ve středu podle agentury DPA brazilská vláda.

Podle údajů Státního institutu pro výzkum vesmíru (INPE) brazilská vláda sice doufala v lepší výsledky, ale i tak jsou prý tato data pozitivní.

INPE má na starosti sledování amazonské oblasti, ke kontrole používá satelitní systém. Závěry vyplývající z jejího současného pozorování jsou nejlepší od zahájení monitorování v roce 1988.

Brazílie se dobrovolně zavázala, že v rámci boje proti změně klimatu do roku 2020 sníží roční úbytek pralesa na 3500 čtverečních kilometrů, což odpovídá redukci o 80 procent ve srovnání s rokem 1990.

Amazonské deštné pralesy jsou největší souvislou plochou lesního porostu na Zemi s nepřebernou pestrostí druhů fauny i flóry. Největší část Amazonského prales se rozkládá právě v Brazílii.

Za posledních dvacet let bylo podle údajů Světového fondu na ochranu přírody (WWF) zničeno 17 procent brazilských deštných pralesů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů