Pátek, 19. dubna 2024

Sanace pozemku pro ekocentrum v Jablonci přijde na 30 mil.Kč

Sanace pozemku pro ekocentrum v Jablonci přijde na 30 mil.Kč

Jablonec zatím odložil plánovanou výstavbu střediska ekologické výchovy, které mělo vyrůst na ploše mezi ulicemi Antala Staška a Lesní a železniční tratí. Při průzkumu pozemku se ukázalo, že je kontaminovaný a je ho třeba nejdříve vyčistit, což projekt výrazně. Jen náklady na sanaci území radnice odhaduje na 30 milionů korun, peníze chce žádat z Operačního programu Životní prostředí. Novináře o tom dnes informoval jablonecký místostarosta Petr Vobořil (Domov nad Nisou).

Ekocentrum za 12 milionů korun mělo vyrůst v místě, kam se léta nekontrolovaně navážel nejrůznější odpad. V posledních letech využívalo lokalitu město ke skladování sněhu odváženého z ulic. Inženýrsko-geologický průzkum při přípravě projektu ukázal, že navážka je silně znečištěná a je velkým ekologickým rizikem, které je třeba odstranit. "Podle odhadů odtud bude nutné odvézt kolem 10.000 metrů krychlových kontaminované zeminy a navážky," vysvětlil Vobořil.

I proto se podle něj zatím zastupitelé rozhodli odložit plánovanou výstavbu centra a soustředit se jen na sanaci území. Dalším důvodem byl napjatý městský rozpočet. "V tuto chvíli nechceme rozpočet zatěžovat přípravou další výstavby," vysvětlil místostarosta. Ekocentrum podle něj zatím městu chybět nebude. Programy ekologické výchovy nabízí od září jablonecké Eurocentrum, výstavba zázemí v přírodě proto podle Vobořila může počkat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů