Pátek, 29. března 2024

Senát dnes rozhodne o zdanění fotovoltaiky

Senát dnes rozhodne o zdanění fotovoltaiky

Senát dnes bude rozhodovat o zdanění elektřiny z postavených fotovoltaických elektráren. Vláda tak chce zabránit výraznému skokovému zdražení ceny elektřiny v příštím roce, investoři do solárních elektráren považují novelu za protiústavní. Senátní výbory k návrhu jednoznačné doporučení nedaly. Část senátorů chce zdanění buď zrušit, nebo omezit jen pro příští rok.

Pokud by horní komora předloha neschválila, neodmítla ani neupravila, vládní návrh by putoval k prezidentovi jako přijatý po uplynutí měsíční lhůty, kterou má Senát na projednání zákonů.

Vláda se snaží zdaněním solárních elektráren omezit zdražení energie v příštím roce, její cena by se tak měla zvýšit jen o 5,5 procenta. Kromě tříleté 26procentní daně chce vláda problém řešit uvalením darovací daně na emisní povolenky a zvýšením poplatků za zábor zemědělské půdy pro výstavbu slunečních elektráren. Aby opatření platila od příštího roku, musí být zákon přijat do konce prosince. Česká fotovoltaická průmyslová asociace považuje zdanění za protiústavní.

Ostatní zákonné úpravy senátní výbory podpořily. Například nový zákon o finančním zajištění má věřitelům na finančních trzích poskytnout vyšší míru bezpečnosti. Budou mít šanci, že se v případě potíží dlužníka dostanou snáze ke svým penězům. Norma vychází z předpisů EU, stejně jako novela zákona o účetnictví, podle níž by malé firmy nemusely sestavovat konsolidovanou účetní závěrku, tedy přehled výsledků hospodaření za dceřiné společnosti. Senát by měl také umožnit vydání státních dluhopisů za 274,6 miliardy korun na úhradu starších dluhů.

Ze senátorských návrhů má horní komora schvalovat novelu, podle níž by obce a kraje mohly mít podíl z daní, které odvádějí jaderné a tepelné elektrárny na jejich území. Další z předloh má pro ty, jimž pozemkový úřad neuznal v restitučním řízení jejich vlastnický nárok k půdě, stanovit půlroční lhůtu pro zpochybnění tohoto rozhodnutí u soudu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů