Čtvrtek, 28. března 2024

V Cancúnu začala jednání o klimatu na ministerské úrovni

V Cancúnu začala jednání o klimatu na ministerské úrovni

V mexickém letovisku Cancún dnes začala poslední fáze světové konference OSN o ochraně ovzduší, která navazuje na málo úspěšný loňský summit v Kodani. Ode dneška do pátku se jednání budou konat na ministerské úrovni.

Podle agentur se už dnes zástupci vlád pokoušeli o překonání mrtvého bodu, na němž se ocitly bohaté a chudé země ve sporu o kroky v boji proti globálnímu oteplování. Ohrožena je existence také Kjótského protokolu o snižování emisí do roku 2012.

Japonsko, Kanada a Rusko daly najevo, že dohodu neprodlouží, pokud se chudší země rovněž nezavážou k omezování emisí skleníkových plynů. Čína, která patří k nejrychleji se rozvíjejícím ekonomikám, trvá na tom, že výsledky nejprve musejí ukázat rozvinuté státy.

Mexická ministryně zahraničí Patricia Espinosová upozornila, že zbývá ještě hodně věcí k dohodnutí kroků, jak zpomalit nepříznivý vývoj k větším vlnám veder, suchům, záplavám i zvyšování hladiny moří.
Delegáti mají v úmyslu vytvořit nový fond na pomoc rozvojovým zemím v boji proti klimatickým změnám, při ochraně tropických pralesů i na pomoc chudým zemím adaptovat se na změny podnebí. Chtějí také schválit nový mechanismus na sdílení čistých technologií.

Politici by měli jasně definovat dohody o klimatu a položit základy širší dohodě o zastavení globálního oteplování, zdůraznila Espinosová, která dvoutýdenním debatám předsedá. "Teď potřebujeme politickou vůli, ne víc diskusí," zdůraznila.

Pokud se podaří dohody uzavřít, bude to rozhodně pokrok oproti kodaňské konferenci, která nedokázala získat jednohlasný souhlas v žádné otázce.

Návrhy by v případě schválení znamenaly pokrok, poprvé by byl zapsán například požadavek na snížení emisí v letectví i námořní dopravě, upozornila agentura AP.

Ministerských jednání se účastní ministři životního prostředí a více než dvacet prezidentů a premiérů i zástupci OSN.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů