Pátek, 29. března 2024

WWF: Počet goril horských od roku 2003 stoupl o více než čtvrtinu

WWF: Počet goril horských od roku 2003 stoupl o více než čtvrtinu

Počet vzácných goril horských v národních parcích na území tří afrických států za posledních sedm let stoupl o 26 procent. Vyplývá to posledního sčítání goril, které proběhlo v březnu a v dubnu v africkém sopečném pohoří Virunga. Výsledky zveřejnil Světový fond na ochranu přírody (WWF).

V horách Virunga na rozhraní Rwandy, Ugandy a Konga letos vědci napočítali 480 kusů ohrožených primátů. V roce 2003 to bylo o sto jedinců méně. Spolu s 302 gorilami horskými, které v roce 2006 sečetli v ugandském národním parku Bwindi a čtyřmi vzácnými gorilími sirotky v přírodní rezervaci v Kongu tak světová populace goril horských nyní čítá 786 jedinců.

Podle ochránců přírody má dramatický pokles populace vzácných goril na svědomí nekontrolovaný lov, ničení jejich přirozeného prostředí a nelegální obchod se zvířaty, jehož jsou obětí. "Ve stejném století, kdy byl objeven, tak tomuto druhu hrozí vyhynutí," řekl podle Reuters ochránce přírody Tom Sengalama.

Podle ředitelky pro turistiku a ochranu přírody v radě pro rozvoj Rwandy Ricy Rwigambové více než 90 procent všech zisků z cestovního ruch Rwandy plyne z putování za gorilami. Návštěva gorilího území stojí nejméně 500 dolarů. Každý den se přitom za gorilami smí vydat jen 64 turistů.

Odborníci při sčítání goril během dvou měsíců nachodili přes tisíc kilometrů. Počet jedinců stanovili na základě genetické analýzy vzorků gorilího trusu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů