Pátek, 19. dubna 2024

Program partnerství Zelená úsporám pomáhá snižovat rodinné rozpočty až o stovky korun ročně

Energeticky nejúspornějších domácí spotřebiče jsou nedílnou součástí zodpovědného přístupu k život...

Program partnerství Zelená úsporám pomáhá snižovat rodinné rozpočty  až o stovky korun ročně

Dnes představil program Partnerství Zelená úsporám pokračování kampaně pro rok 2011, kterou na podporu energeticky nejúspornějších domácích spotřebičů vytvořilo pro širokou veřejnost Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí. Součástí kampaně bude spotřebitelská soutěž a roadshow, která navazuje na kreativní ideu "Zloději energie". Celý kreativní koncept kampaně pracuje s vtipnou nadsázkou zlodějů v domácnosti a realizuje ho komunikační skupina Mather. Má vést širokou veřejnost k zamyšlení o úsporách za elektrickou energii v rodinném rozpočtu a pomáhat ke konkrétním nákupním rozhodnutím.

"Kampaň bude probíhat především v první polovině roku 2011 a bude cílit na širokou veřejnost, důraz však bude kladen na spotřebitele, kteří aktivně ovlivňují výdajovou stránku rodinného rozpočtu a zároveň přemýšlí o svém přístupu k životnímu prostředí," řekl Juraj Krivošík, ze SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, o.p.s., které je organizátorem programu Partnerství Zelená úsporám.

"Program Partnerství Zelená úsporám vznikl na podporu zodpovědného přístupu k životnímu prostředí u každého jednotlivce. Kampaň realizovaná v celkovém nákladu 2,5 milionu Kč zábavným a nenásilným způsobem motivuje veřejnost k nákupu nejúspornějších spotřebičů a vede tak k celkovému snížení energetické náročnosti společnosti," řekl Tomáš Kažmierski, ředitel odboru nástrojů politiky životního prostředí z Ministerstva životního prostředí.

Vizuální část kampaně byla připravena ve spolupráci s portugalským výtvarníkem a profesionálem oboru 3D vizualizace José Alvasem da Silvou a českým fotografem Lukášem Havlenou.

Celorepubliková spotřebitelská soutěž bude navázána na internetovou mikrostránku, fungující v rámci webových stránek www.zelenausporam-partnerstvi.cz. Roadshow bude probíhat v pěti obchodních centrech v Praze, Brně a Plzni. Vtipnou formou bude upozorňovat na to, jak nás doma spotřebiče dokážou okrádat. "Stáří spotřebičů v České republice jasně ukazuje, že potenciál k úsporám v domácnostech rozhodně je. Například chladničky v průměru dosahují stáří téměř 10 let. Přitom spotřeba současných nejúspornějších typů ledniček je až třikrát nižší než tomu je u výrobků, které pochází z počátku 90. let," řekl Martin Sailer, generální ředitel Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů, partner programu.

Kontakt: Natálie Sedláčková, Mather PR, tel.: 225 304 311, 736 514 279, e-mail: natalie.sedlackova@mather.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů