Středa, 24. dubna 2024

Ondrášovka - minerálka pro denní pití

Minerální voda Ondrášovka pramení v kouzelné oblasti s neprobádanou přírodou, která je jen málo obydlená a skýtá romantické - místy až panenské výhledy. Tato lokalita se nachází v chráněné krajinné oblasti v podhůří Nízkého Jeseníku.

Ondrášovka - minerálka pro denní pití

Minerální voda Ondrášovka je jednou z nejstarších přírodních minerálních vod v České republice. První písemné zmínky o prameni současné minerální vody Ondrášovky pocházejí z roku 1260, kdy byl tento unikátní pramen objeven Zdislavem ze Šternberka.

Následně nechal tuto vodu Stephan ze Šternberka (1330 - 1357) prozkoumat a na základě výsledků ji označil za zdraví prospěšnou a všem obyvatelům v okolí udělil právo tuto léčivou a chuťově výbornou vodu bezplatně čerpat.

Lidé si ji brzy oblíbili a dávali jí přednost před ostatními nápoji. Nepili ji pouze pro uhašení žízně, ale i pro své zdraví a potěchu. U pramene se často zastavovali všichni, kteří cestovali ze Šternberka do Opavy. Dlouho se proto této vodě říkalo "šternberská kyselka". Blahodárné účinky minerální vody nezůstaly samozřejmě bez ohlasu. Poprvé byla chemicky analyzována ve Vídni roku 1771 H. J. von Crantzem.

Lázeňská historie místa počíná rokem 1780, kdy vlastnictví pramene přešlo z majetku obce Moravský Beroun na knížete Von zu Lichtensteina. Ten dal postavit budovu s minerálními lázněmi. Věhlas lázní se velmi brzy roznesl až do vzdálené míst a přivedl sem spoustu lázeňských hostů, kteří se léčili z různých onemocnění, mj. z :

  • nedostatku červených krvinek
  • kurdějí
  • křivice
  • onemocnění sliznice žaludku a střev
  • či onemocnění nervového systému

Již roku 1811 byl z kapacitních důvodů postaven nový lázeňský dům. o rok předtím zde byl přijat na místo řádného lázeňského lékaře Dr. Ignatz Pudler, který velmi pozvedl úroveň lázní. Lázně vzkvétaly až do roku 1821, kdy byla studna opravena a do pramene začala pronikat sladká voda. Vinou neschopnosti správy pramene dospěla kyselka až k zániku.

V letech 1839 - 1846 byl majitelem pramene Josef Mayer z Moravského Berouna. Z historických pramenu se dochovalo, že v té době zde bylo vrchnostní zařízení pro minerálku a kyselku, které bylo hojně navštěvováno především v letních měsících pacienty, kteří trpěli nervovou labilitou a dnou. Dalším majitelem pramene a lázní byl v letech 1846 -1853 chirurg a porodník z Deutschhause Florian Sirsch. O udržení kyselky se velmi staral a činil opatření pro zachování lázní. Požár starého lázeňského domu a přilehlého salonu v roce 1850, společně s neorganizovanými dodávkami vody způsobily však, že se lázním nedařilo.

V následujících letech se ve vlastnictví pramene a lázní vystřídalo několik dalších majitelů, ale teprve rok 1879 přinesl opět zašlou slávu. Místnímu mydláři Florianu Matznerovi se totiž podařilo po velkém úsilí najít nový silný pramen. Voda z tohoto pramene byla perlivá, příjemné chuti, beze všeho zápachu a dobře snášenlivá v kteroukoliv denní dobu.

V roce 1882 odkoupil pramen Johann Kothny. Roku 1897 jej předal svému synovi Antony Kothnymu. Následující období přineslo opět rozvoj: v roce 1913 byl postaven nový lázeňský dům a roku 1919 byla vybudována železniční trať z hlavního nádraží v Ondrášově až k minerálním pramenům (Josefův pramen, pramen Marie Terezie, pramen Elitis a pramen Lition). Roku 1925 nechal majitel A.Kothny vybudovat novou obytnou a správní budovu a r. 1929 rozšířil vanové lázně. V roce 1931 bylo postaveno nekryté koupaliště. Následně se neblaze do historie zapsalo období okupace a druhé světové války.

Po druhé světové válce přešla zřídla pod národní správu a stáčírna minerální vody v Ondrášově byla postupně modernizována a rozšiřována. Již od roku 1954 se Ondrášovka vyráběla i jako ochucená minerální voda.

Roku 1993 byla stáčírna privatizována firmou Helios Praha, spol. s r.o.,která provedla modernizaci provozu. V roce 1994 byla dokončena výstavba 3,5 km dlouhého minerálkovodu, pro využití minerální vody z nového zdroje Sedm Dvorů, o rok později byla dále dokončena odželezňovací stanice.

Od července roku 2002 začala stáčet minerálku Ondrášovka a léčivou minerální vodu Šaratica společnost Ondrášovka s.r.o., která 1.1. 2006 zfúzovala se společnosti MARILA BALÍRNY a.s. a stala se tak jedním z jejích výrobních závodů. V roce 2007 byla společnost MARILA prodána a byla provedena základní restrukturalizace. Došlo k následnému oddělení provozů a vyčlenění výroby minerální vody.

Výrobcem minerální vody Ondrášovka a léčivé minerální vody Šaratica je nyní společnost ONDRÁŠOVKA a.s.

Ondrášovka má velmi blízko optimálnímu složení mineralizace pro dlouhodobé a pravidelné pití ze strany jedné, ze strany druhé však obsahuje důležité minerály pro vývoj a správnou funkci organismu v potřebném množství. Obsahuje vápník pro kvalitní vývoj našich kostí. Nezanáší naše tělo nadbytečným množstvím solí a minerálů díky velmi nízkému obsahu sodíku. Ondrášovka je voda příjemné chuti, vhodná ke každodenní spotřebě, pro celou rodinu i děti od 3 let.

ZDROJ: www.ondrasovka.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů