Pátek, 29. března 2024

Nástup Pavla Tykače zostří boj o hnědé uhlí

Uhlí ubývá, těžaři přitvrdí při vyjednávání o prolomení těžebních limitů.

Nástup Pavla Tykače zostří boj o hnědé uhlí

Druhou největší českou hnědouhelnou firmu Czech Coal, která vede válku s ČEZ a s velkými teplárnami, budou ovládat byznysmeni s pověstí agresivních žraloků - Pavel Tykač a Jan Dienstl. Zatím je ale těžko předvídat, jak to ovlivní ceny hnědého uhlí a tím pádem i tepla pro statisíce českých domácností.

Řada expertů čeká, že tlak Czech Coal na zdražení uhlí ještě zesílí. "Kontroverzní finančník v Czech Coalu působí jako červený hadr na politiky i na lidi v energetice, trh posílení jeho moci vnímá jako demonstraci síly, vztahy se jen vyhrotí," soudí šéf jedné z velkých teplárenských firem. Jenomže Tykačova expanze může působit i naopak. "Jednání s Czech Coalem se může zjednodušit," hodnotí změnu akcionářů jeden z manažerů ČEZ.

Konec hádky v rodině

Mezi dosavadními vlastníky těžařské firmy nepanovaly dobré vztahy. "Tykač na jedné straně a Petr Pudil s Vasilem Bobelou na straně druhé měli rozdílný pohled na řadu věcí. Nedalo se s nimi jednat najednou. Když se něco dohodlo s Pudilem, ten to musel obhájit u Tykače a naopak," popisuje jeden z manažerů, který s uhlobarony často jedná.

"Teď je šance, že bude mít Czech Coal jedno vedení s jasným názorem. Leccos se může zjednodušit, zpřehlednit," doufá zdroj. Podobně hodnotí změnu vlastníků i další hráči. Všichni jsou ale ostražití: "Jestli je to dobrá či špatná zpráva, ukáže budoucnost. Bude záležet na chování Pavla Tykače," říká akcionář Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský.

Právě EPH (stojí za ním skupiny J&T a PPF) společně se státem ovládanou českou jedničkou ČEZ jsou hlavními protivníky mosteckých těžařů při licitaci o ceny.

"Czech Coal požaduje v nových kontraktech drastické zdražení, cenu jako za černé uhlí. Kauza bude ještě hýbat celým trhem. Je to to nejdůležitější, co se v české energetice odehrává," říká Křetínský.

Spor o mostecké uhlí se začal hrotit po roce 2005 a ještě přitvrdil, když do Czech Coal přišel Tykač (převzal před čtyřmi lety podíly od Antonína Koláčka a Luboše Měkoty). Obchodní partneři tvrdí, že se tehdy hned projevila pověstná Tykačova agresivita.

Zákopová válka

ČEZ a dnešní EPH se staly prvními protivníky mosteckých těžařů. ČEZ bojuje o podmínky dlouhodobého kontraktu po roce 2012. EPH už přišel o dodávky pro teplárnu United Energy v Komořanech, protože nepřistoupil na cenové návrhy z Mostu. Do teplárny, jež stojí přímo na dole Czech Coalu, raději složitě vozí palivo z jiných lokalit.Spory s ČEZ i EPH vyústily v řadu soudních žalob, právní bitva trvá už několik let.

V teplárenství dál přituhuje, protože dalším výrobcům končí kontrakty na uhlí. V roce 2015 vyprší smlouva pro Elektrárnu Opatovice (patří rovněž EPH) a teplárnu Energotrans ze skupiny ČEZ. Do budoucna nemá zajištěné dodávky Plzeňská teplárenská (problém zatím řeší krátkodobým kontraktem se Sokolovskou uhelnou). Od roku 2020 se bez uhlí mohou octnout teplárny v Českých Budějovicích a Strakonicích.

Odběratelé mají malou šanci získat palivo jinde než z Mostecka. Zásoby uhlí v Czech Coalu i u dalších dvou těžařských firem (Sokolovská uhelná a Severočeské doly) se začínají pomalu tenčit. Podle studie, kterou pro teplárny zpracovala poradenská firma Invicta Bohemica, nastane největší nouze o palivo kolem roku 2016. Zatímco dnes trh spotřebuje asi 49 milionů tun uhlí ročně, v roce 2020 ho bude k dispozici - bez prolomení těžebních limitů - skoro o čtvrtinu méně.

Uhlí je obtížné nahradit, teplárny mohou sice přejít na plyn či biomasu, je to ale spojeno s prudkým růstem nákladů.

Podle teplárenských manažerů se Czech Coal snaží situace zneužít k cenovému diktátu. "My jsme dostali od Czech Coalu poslední nabídku asi o 30 procent dražší, než jsou obvyklé ceny na trhu," říká šéf Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela. "Czech Coal říká, že chce být konkurenceschopný, ale myslí konkurenceschopný k plynu, ne k uhlí! Přijmout jejich ceny by znamenalo prudké zdražení tepla."

Boj o limity

Jak šéfové Czech Coal, tak teplárny proto tlačí na prolomení těžebních limitů, což by mohlo uhelný deficit oddálit. Prolomení limitů je výsostným zájmem majitelů mosteckých dolů i z jiného důvodu. Czech Coal má za limity největší zásoby uhlí ze všech tří domácích těžařských firem. Kdyby je mohl využít, prodlouží to životnost jeho dolů o 50, možná ale až o sto let. To by mohlo silně zvýšit hodnotu Tykačovy firmy - přes vysoké náklady, které jsou s rozšířením těžby spojeny.

Lobbing za prolomení limitů tak stále sílí. Nemusí být vůbec náhoda, že právě v předvečer podpisu klíčových smluv o prodeji podílů v Czech Coal se připomínají mostečtí odboráři a hrozí kvůli limitům demonstracemi.

Tlak na cenu uhlí ze strany mosteckých uhlobaronů může mít ještě jeden důvod: snahu o získání vlastních zdrojů na výrobu tepla či elektřiny, jež by zhodnotily mostecký produkt. Czech Coal je jedinou těžařskou firmou v zemi bez vlastní teplárny či elektrárny. Léta o ni stojí. Czech Coal se marně zkoušel prosadit stavbu vlastního nového zdroje, neúspěšně se pokoušel koupit teplárny a elektrárnu skupiny International Power, usiluje o koupi Plzeňské teplárenské. Zatím bez úspěchu. Ale jak bude na trhu přituhovat, může to jeho šance zvýšit.

I když uhelná válka kulminuje, jednou skončí smírem. Dohodu o dodávkách mosteckého uhlí a jasnou perspektivu totiž potřebuje jak teplárenský sektor, tak těžaři. Tykač je sice tvrdý hráč, ale i on jistě chápe, že kdyby nechal odběratele vyhladovět a zemřít, poškodí tím hlavně vlastní byznys. Bez odbytu v teplárnách by jeho dnes už dvacetimiliardová investice do severočeského uhlí ztratila smysl.


Czech Coal požaduje v nových kontraktech drastické zdražení. Kauza bude hýbat celým zdejším energetickým trhem.
Daniel Křetínský, spolumajitel EPH


"Motoinvest" znovu na scéně. Pavel Tykač a Jan Dienstl se spojili, aby převzali českou hnědouhelnou dvojku - Czech Coal

Skupina Czech Coal

7,5 miliardy
korun utržila skupina Czech Coal v roce 2009 za prodej uhlí.

750 milionů
tun uhlí se nachází za čárou těžebních limitů na severu Čech.

11,97 miliardy
korun činily konsolidované zisky Czech Coal v roce 2009.

8 - 8,5 milionu
tun uhlí odebírá ČEZ pro své elektrárny každý rok od skupiny Czech Coal. To je asi 60 % z celkové produkce mosteckého uhlí. Mezi další odběratele patří Power Opatovice, Unipetrol, United Energy či Energotrans.

Jan Dienstl
Jeho majetek je odhadován přibližně na 3 miliardy korun. Jan Dienstl je šéfem EC Group, která obchoduje s dluhy a akciemi. Nedávno se rozhodl investovat do vinařství.


Pavel Tykač
Od roku 1991 do roku 1996 vedl Pavel Tykač s Janem Dienstlem firmu Motoinvest. Nyní je jeho hlavním byznysem hnědé uhlí. Jeho majetek je odhadován na 30 miliard korun. Časopis Týden ho letos označil za 3. nejbohatšího Čecha.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů