Úterý, 19. března 2024

Podíl ekologického zemědělství má do roku 2015 vzrůst na 15 pct.

Podíl ekologického zemědělství má do roku 2015 vzrůst na 15 pct.

Podíl zemědělské půdy obhospodařované podle pravidel ekologického zemědělství v Česku by měl do roku 2015 vzrůst ze současných deseti na 15 procent. Podíl biopotravin na tuzemském trhu s potravinami by do pěti let měl dosáhnout tří procent, nyní představuje zhruba jedno procento. To jsou cíle Akčního plánu pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2011 až 2015, se kterým v úterý ministr zemědělství Ivan Fuksa seznámí vládu.

K dosažení těchto cílů má vést například posílení marketingu či zvýšení informovanosti veřejnosti o přínosech ekologického zemědělství.

Ministerstvo zemědělství dále chce, aby podíl českých produktů na trhu biopotravin vzrostl na 60 procent. V současné době nadpoloviční většina bioproduktů pochází z dovozu. Dalším z dílčích cílů je větší zastoupení orné půdy na celkové ploše ekologického zemědělství. Nyní je zhruba 11 procent, do pěti let by měla dosahovat alespoň pětiny výměry.

Ekologičtí farmáři nesmějí používat chemické prostředky ani jako hnojiva, ani jako ochranu rostlin před škůdci, chorobami či plevelem. Musí zachovávat přísnější standardy pro péči o chovaná zvířata než konvenční zemědělci. Dotace ekofarmářům jsou vyšší, než podpory jejich konvenčně hospodařícím kolegům. Na podporu ekologicky šetrného zemědělství putuje v Česku rok od roku více peněz. Loni bylo ekozemědělcům vyplaceno více než 980 milionů korun.

Evropská unie výraznou podporu ekologického zemědělství zdůvodňuje většími náklady a pracností výroby proti konvenčnímu hospodaření a nižšími výnosy. Dotace mají zemědělce motivovat k přechodu na tento způsob hospodaření, který je šetrnější k přírodě.

Podíl ekologicky obhospodařované plochy dosáhl letos v srpnu 10,42 procenta celkové zemědělské plochy vedené v katastru nemovitostí (4,2 milionu hektarů). Podle červencového odhadu ministerstva zemědělství je v Česku zhruba 3500 ekofarem a přibývá výrobců biopotravin. Jde již o více než 500 firem. Podíl půdy v ekologickém zemědělství je v Česku vyšší než činí průměr EU. V roce 2008 byl tento podíl v unii 4,3 procenta
Růst tuzemského trhu s biopotravinami loni výrazně zpomalil. Podle předběžných výsledků průzkumu agentury Green marketing mezi výrobci a obchodníky většina z nich zvýšila loni tržby jen nepatrně, nebo zůstaly na úrovni roku 2008. V předchozích letech trh rostl o desítky procent ročně. Zpomalení zapříčinila ekonomická krize. Bioprodukty jsou v Česku většinou výrazně dražší než běžné potraviny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů