Čtvrtek, 28. března 2024

Britská vláda bude od ledna dotovat nákupy elektromobilů

Britská vláda bude od ledna dotovat nákupy elektromobilů

Britská vláda bude od ledna dotovat devět značek elektromobilů, takže zákazníci za ně budou platit asi o čtvrtinu méně. Maximální výše dotace je 5000 liber (asi 150.000 korun). Oznámil to dnes ministr dopravy Philip Hammond, podle něhož bude příští rok v Británii rokem elektromobilů.

Prvními modely, které bude vláda dotovat, jsou Mitsubishi iMiEV, Smart fortwo electric drive, Peugeot iON, Citroen CZero, Nissan Leaf, Tata Vista EV, Toyota Prius Plug-in, Vauxhall Ampera a Chevrolet Volt. Poslední tři jmenované vozy se ale budou v Británii prodávat až v roce 2012.

Do roku 2015 vyčlenila vláda na tyto dotace 300 milionů liber (zhruba 8,9 miliardy Kč), které by měly odhadem podpořit nákup asi 60.000 elektromobilů.

Hammond kromě toho oznámil, že dalších pět oblastí včetně Manchesteru, Skotska a Severního Irska začne za podpory vládních grantů instalovat stanice na dobíjení elektromobilů. Již nyní se instalují v Londýně a na severovýchodě Anglie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů