Čtvrtek, 25. dubna 2024

Co je dobré vědět o Státním fondu životního prostředí

Ty nejdůležitejší informace o Státním fondu životního prostředí (SFŽP), vizitky jeho dosavadního ředitele Libora Michálka i nově pověřené ředitelky Radky Bučilové, to vše najdete v tomto článku.

Co je dobré vědět o Státním fondu životního prostředí

Poznejte SFŽP


- Příjmy fondu jsou tvořeny především z plateb za znečišťování nebo poškozování životního prostředí, z poplatků za odběr podzemních vod, úhrad za vydobyté nerosty, státních dotací či podílů z výnosů daní. Za loňský rok byly příjmy fondu 15,9 miliardy korun, celkové výdaje 1,8 miliardy korun.


- Mimoto získává fond od roku 2009 také příjmy z programu Zelená úsporám (GIS), které by měly sloužit na realizaci úsporných opatření v rodinných a bytových domech. Celkem může stát z programu Zelená úsporám přerozdělit víc než 17 miliard korun, které získal prodejem volných kreditů na vypouštění oxidu uhličitého.


- Prostředky fondu lze použít např. na podporu investičních a neinvestičních akcí souvisejících s ochranou a zlepšováním životního prostředí či na podporu výzkumu, výroby a zavádění vhodných technologií v oblasti životního prostředí.


- Státní fond životního prostředí České republiky byl zřízen zákonem 388/1991 Sb. Správcem fondu je ministerstvo životního prostředí (MŽP), v jeho čele stojí ředitel, kterého jmenuje a odvolává ministr životního prostředí. O poskytování prostředků z fondu rozhoduje ministr, který také jmenuje Radu SFŽP jako svůj poradní orgán.

Dosavadní ředitel


Libor Michálek (nar. 1968) absolvoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a poté manažerský program na Masarykové univerzitě v Brně.

Pracoval jako makléř na Fondu národního majetku, v dohledu nad kapitálovým trhem na ministerstvu financí, v Komisi pro cenné papíry jako ředitel odboru kolektivního investování a na stejné pozici byl i v České národní bance (ČNB). Jako konzultant pro licenční standardy působil ve Světové bance. Na ministerstvo životního prostředí přišel letos v srpnu z postu experta dohledu nad finančním trhem v ČNB. Dnes byl odvolán.

Pověřená ředitelka


Radka Bučilová byla až dosud ředitelkou odboru fondů EU na MŽP (od října 2010). Na ministerstvu v minulosti vedla útvary makroekonomických souvislostí, finanční politiky a před rokem 2002 byla ředitelkou právě Státního fondu životního prostředí.

Od roku 2003 vedla řídicí orgán Fondu soudržnosti ministerstva pro místní rozvoj. Po roce 2007 působila na ministerstvu zemědělství v pozici ředitelky odboru protipovodňových opatření hrazených z úvěru EIB. Bučilová vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou, ekonomiku a řízení chemického a potravinářského průmyslu.


Tomáš Miřátský

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů