Čtvrtek, 28. března 2024

Odhad ceny ekologické zakázky mají provést Kalousek a Drobil

Vláda chce znát reálné náklady kontroverzní zakázky na odstranění ekologických škod, jež je kritiky označována za zmanipulovanou a neprůhlednou. Odhad ceny prověří ministři Drobil a Kalousek. Druhý z nich celou zakázku v roce 2008 vymyslel.

Odhad ceny ekologické zakázky mají provést Kalousek a Drobil

Vláda v úterý uložila ministerstvům financí a životního prostředí, aby zpracovala odhad ceny zakázky na likvidaci ekologických škod. Výsledek jednání, které bylo vedeno v režimu "vyhrazené", sdělil na tiskové konferenci po jednání kabinetu premiér Petr Nečas.

Odhad ceny, který by měl být hotový do konce ledna, bude podle Nečase podroben odborné oponentuře. O reálnou hodnotu miliardové zakázky se přitom vedou spory už řadu měsíců. Premiér Nečas se přitom již před časem připojil ke kritikům projektu, v případě jeho schválení vyhrožoval demisí a oznámil, že již chystá vlastní návrh rozdělení zakázky do několika menších soutěží.

Celková hodnota garancí, které stát v devadesátých letech dával do výše základního jmění privatizovaných podniků, činí 115 miliard korun, což může být teoreticky maximální hodnota zakázky. Politici i odborníci se ale vesměs shodují, že to bude mnohem méně. Server Aktuálně.cz, který se odvolává na odhad MŽP, nedávno psal o částce 25 až 32 miliard korun.

Sjednotit veškerou likvidaci škod do jediné obří zakázky se podle serveru Aktuálně.cz rozhodl bývalý premiér Mirek Topolánek a tehdejší (i současný) ministr financí Miroslav Kalousek na konci roku 2008. Právě Kalousek, jenž stál přímo u zrodu sporné zakázky, má nyní její hodnotu jako ministr financí vyčíslit. Asistovat mu má Pavel Drobil, obviněný pro změnu z manipulování s veřejnými zakázkami a vydírání ředitele SFŽP.

V soutěži o zakázku, která je jednou z největších za existenci ČR, pokračují tři firmy z původních šesti, Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Soutěž komplikuje i skutečnost, že se proti vyřazení ohradila u antimonopolního úřadu skupina PPF.

Antimonopolní úřad pozastavil miliardovou zakázku na sanaci ekologických škod právě na návrh konsorcia PPF Advisory ke konci září. Úřad se už druhým vyloučením konsorcia zabývá od letošního srpna. V prvním případě antimonopolní úřad sdružení loni v říjnu vyhověl a vrátil jej do hry o zakázku. Ministerstvo financí sdružení vyloučilo podruhé letos v červenci.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je výše uvedených asi 115 miliard korun. Kritici soutěže tvrdí, že zakázka je předražená a může připravit stát o desítky miliard korun.

Podle informací tisku Česká inspekce životního prostředí nedávno dokončila detailní průzkum tří stovek znečištěných lokalit a vyčíslila cenu sanací na 40 až 50 miliard korun. Ministerstvo financí koncem září oznámilo, že připravilo způsob a metodiku, jak dojít k odhadu skutečných nákladů zakázky na odstranění starých ekologických škod.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů