Čtvrtek, 25. dubna 2024

Francie se vybavuje výstražným systémem před cunami

Francie se vybavuje výstražným systémem před cunami

Francie se v roce 2012 vybaví systémem, který bude zemi varovat před příchodem cunami na pobřeží západního Středomoří a severovýchodního Atlantiku. Oznámila to dnes podle agentury AFP ministryně vnitra pro zámořská území Marie-Luce Penchardová.

Na projektu spolupracují civilní a vojenská specializovaná pracoviště. Cílem je umět odhalit příchod cunami nejméně půl hodiny předem, aby se stačily včas evakuovat pláže a obydlí na francouzském pobřeží. Vypracovává se mapa nejrizikovějších míst a jejich evakuační plán.

Francouzský odborník na cunami Roland Courteau potvrdil, že podobná hrozba je i ve Středozemním moři reálná. Zdůraznil, že z dosud zaznamenaných cunami ve světě jich bylo kolem deseti procent ve Středomoří. Poznamenal, že Indický oceán byl také považován za oblast s menším rizikem až do ničivého cunami, které si v roce 2004 vyžádalo životy tisíců lidí z desítek zemí, včetně Česka.

Autoři americko-britské odborné studie v roce 2001 varovali, že například erupce vulkánu Cumbre Vieja na Kanárských ostrovech by mohla způsobit vzedmutí obrovské ničivé vlny cunami a zničit tak část východního pobřeží Spojených států a některá evropská pobřeží.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů