Úterý, 19. března 2024

Výkon solárních elektráren na konci roku bude asi 1650 megawatt

Výkon solárních elektráren na konci roku bude asi 1650 megawatt

Instalovaný výkon fotovoltaických elektráren na konci letošního roku bude činit zhruba 1650 megawatt, řada investorů ale bude muset své projekty realizovat až v příštím roce. Dokončení jejich elektráren zdržuje mrazivé počasí a od ledna budou elektřinu ze svých zdrojů prodávat za nižší výkupní ceny. ČTK to sdělil místopředseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslav Němeček.

Podle šéfa České fotovoltaické průmyslové asociace Františka Smolky je v současnosti práce na většině solárních elektrárnách zastavena. "Lze například mechanicky montovat panely na konstrukci, ale jakékoli propojování elektráren v tomto počasí je nemožné," uvedl Smolka.

ERÚ dosud vydalo pravomocné licence na solární elektrárny o výkonu více než 1520 MW. Další elektrárny o instalovaném výkonu zhruba 600 MW jsou ve správním řízení, všechny z nich se ale do konce roku připojit nepodaří.

S připojením do sítě do konce prosince a získání tak výhodnějších výkupních cen mohou podle Němečka počítat spíše ti investoři, kteří své projekty dokončili minulý měsíc.

"To, co se dnes připojuje, jsou všechno zařízení, která byla dokončena na konci listopadu. Jejich provozovatelé požádali včas o licenci a doložili včas dokumentaci," uvedl Němeček. Investory, kteří své projekty stále dokončují, brzdí zimní počasí. "Tam se připojení posune do prvních měsíců příštího roku, kdy budou platit nižší výkupní ceny," dodal Němeček.

Právě vysoké výkupní ceny způsobily v Česku boom solárních elektráren. V příštím roce ale přijde jejich razantní snížení. Pro zdroje s výkonem nad 100 kilowattů připojených od ledna 2011 se výkupní cena sníží o více než polovinu, tedy ze současných 12.150 korun za megawatthodinu na 5500 korun za MWh.

Vláda také schválila sérii dalších opatření, která mají omezit investice do solárních elektráren, protože kvůli jejich rozvoji od příštího roku hrozilo prudké zdražení elektřiny. Patří mezi ně například uvalení 26procentní daně na solárních elektrárny či zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy pro sluneční zdroje.
"Vnímáme to jako cílenou likvidaci fotovoltaiky v České republice," reagoval na vládní opatření Smolka. Investoři podle něj chystají kvůli zdanění svých zdrojů legislativní kroky. Doufají také, že senátoři kvůli nedávno schválené novele o solárních elektrárnách podají ústavní stížnost. Zatím ale investoři přízeň 17 senátorů, potřebných pro podání ústavní stížnosti, nemají, dodal Smolka.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů