Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ve vedení MŽP se během roku vystřídalo pět ministrů

V čele ministerstva životního prostředí se během 13 měsíců vystřídalo pět šéfů. Poslední, místopředseda ODS Pavel Drobil, oznámil, že odchází kvůli údajnému manipulování zakázek Státního fondu životního prostředí (SFŽP) ve prospěch občanských demokratů. Jeho rezignaci chce premiér Petr Nečas předat prezidentovi Václavu Klausovi po summitu EU, který končí v pátek.

Ve vedení MŽP se během roku vystřídalo pět ministrů

Drobil odstupuje

Drobil (foto) vede ministerstvo od léta, kdy se ujala vlády koalice ODS, TOP 09 a VV. Už před ním začala prosazovat změny v resortu jako ministryně úřednické vlády Jana Fischera Rut Bízková, která kvůli vládní funkci pozastavila své členství v ODS. Jako první Drobilova náměstkyně by mohla dočasně úřad vést i nyní.

Potom co ve sněmovně Drobil oznámil svůj odchod, se Bízková sešla s ostatními náměstky a dohodli se na tom, jak by měl úřad fungovat během svátků. "Jak to vše bude ale nevíme - nevíme, zda to bude dočasně, nebo jinak," řekla ČTK s tím, že odstupující ministr se s nejužším vedením úřadu sejde večer.

Končící ministr zůstává poslancem i místopředsedou ODS. O tom, kdo ho nahradí, podle něj rozhodne premiér. "Platí tady koaliční dohoda, toto místo je v koaliční smlouvě vyhrazeno ODS, takže předpokládám, že ministr životního prostředí bude vybrán z řad Občanské demokratické strany," řekl Drobil ve sněmovně.

Příliš mnoho změn



Bízková postoupila do čela resortu z pozice náměstkyně na jaře a obrátila priority ministerstva, jak je nastavil někdejší šéf zelených Martin Bursík. Zrušila odbor klimatu a už za jejího několikaměsíčního řízení resortu začali z úřadu odcházet lidé spojení se Stranou zelených. Drobil poté vyměnil celé vedení SFŽP, odvolal šéfku České inspekce životního prostředí a nedávno přijal i rezignaci ředitele Národního parku Šumava a vypsal výběrové řízení na nového ředitele Českého hydrometeorologického ústavu. Bízkovou si nechal jako jedinou z bývalých náměstků, s sebou si přivedl lidi, které znal z dřívějška, kteří ale stejně jako on neznali poměry v úřadu.

Právě personální změny zřejmě Drobilovi zlomily vaz. Podle nahrávek nového ředitele fondu Libora Michálka, zveřejněných dnešní Mladou frontou Dnes, se Drobilův poradce Martin Knetig a náměstek nominovaný ODS Dušan Fibingr údajně snažili manipulovat s miliardovými zakázkami tak, aby vynesly zisk Občanské demokratické straně a pomohly financovat Drobilovu další kariéru.

Neudělal jsem chybu


Drobil se od Knetiga distancoval a popírá, že by mu dal nějaké zadání v tomto směru. Jako svou jedinou chybu uznal výběr nejbližších spolupracovníků, jejichž charakterové vady neznal, jak uvedl premiér. Nečas Drobilovu rezignaci přijal, chce s ním nicméně nadále spolupracovat. Odcházející ministr je poslancem za Moravskoslezský kraj.
Podle spekulací médií mohou v celé kauze hrát významnou roli vnitrostranické mocenské boje v ODS.

Pověst ministerstva

Před Bízkovou (foto) ministerstvo několik týdnů počátkem jara vedl z pověření premiéra Fischera ministr zemědělství nominovaný ČSSD Jakub Šebesta. Úkolu se ujal potom, co kvůli nesouhlasu s modernizací elektrárny Prunéřov II odstoupil ministr zelených Jan Dusík. Ten řídil resort od 30. listopadu 2009, vystřídal tehdy Ladislava Mika, který se po angažmá ve Fischerově vládě chtěl vrátit do funkce v Evropské komisi a nehodlal v kabinetu zůstat déle než původně plánovaný půlrok.

Zatímco ekologické kruhy spolu s postupnou výměnou ministrů ztrácely během roku v ministerstvo důvěru, změnu ocenil prezident Václav Klaus. V čele úřadu vítal už Bízkovou, Drobila později ocenil, když řekl, že s ním na dříve fundamentalistický úřad přišel rozum.

Celkový přehled ministrů životního prostředí:

  • 1. 1. 1990 - 24. 1. 1991 Bedřich Moldan (OF, později ODS)
  • 20. 2. 1991 - 2. 7. 1992 Ivan Dejmal (ODA)
  • 2. 7. 1992 - 4. 7. 1996 František Benda (KDS, později ODS)
  • 4. 7. 1996 - 20. 2. 1998 Jiří Skalický (ODA)
  • 27. 2. - 22. 7. 1998 Martin Bursík (KDU-ČSL)
  • 22. 7. 1998 - 17. 7. 2002 Miloš Kužvart (ČSSD)
  • 17. 7. 2002 - 4. 9. 2006 Libor Ambrozek (KDU-ČSL)
  • 4. 9. 2006 - 9. 1. 2007 Petr Jan Kalaš (nestraník)
  • 9. 1. 2007 - 8. 5. 2009 Martin Bursík (SZ)
  • 8. 5. 2009 - 30. 11. 2009 Ladislav Miko (nestraník za SZ)
  • 30. 11. 2009 - 19. 3. 2010 Jan Dusík (nestraník za SZ)
  • 22. 3. 2010 - 15. 4. 2010 Jakub Šebesta (nestraník za ČSSD)
  • 15. 4. 2010 - 13. 7. 2010 Rut Bízková (nestraník za ODS)
  • 13. 7. 2010 - 15. 12. 2010 Pavel Drobil (ODS)


Zdroj:MŽP

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů