Čtvrtek, 18. dubna 2024

Drobil jde z vlády kvůli aféře s financováním ODS a své kariéry

Drobil jde z vlády kvůli aféře s financováním ODS a své kariéry

Vláda ODS, TOP 09 a VV se půl roku od svého vzniku změní, neplánovaně ji kvůli údajným machinacím v zakázkách Státního fondu životního prostředí opustí ministr životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil. Oznámil to spolu s premiérem a šéfem občanských demokratů Petrem Nečasem na briefingu, který následoval po jednání špiček koalice o cestě z kauzy ohrožující pověst celé vlády. Aféra týkající se financování ODS a Drobilovy politické kariéry ve sněmovně na několik hodin zastavila jednání o státním rozpočtu na příští rok.

Opozice váhá, zda rezignaci bude akceptovat jako definitivní řešení celé kauzy, nebo bude žádat po vládě víc. Komunisté jsou připraveni hlasovat pro nedůvěru vládě. O vyvolání hlasování dál uvažuje ČSSD. Bez části poslanců vládní koalice ale nemá záměr opozice šance. Ve sněmovně má vláda převahu 118 hlasů, ČSSD proto apelovala na Věci veřejné, jejichž prioritou je boj s korupcí. Šéfka sněmovního klubu VV Kristýna Kočí ale naznačila, že s jejich poslanci opozice počítat nemůže. Večer ocenila, že vláda dokázala na skandál rychle reagovat.

Nečas uvedl, že se mu Drobil se svým záměrem svěřil už v pondělí, poté co se seznámil s reportáží založenou na nahrávkách dnes už bývalého ředitele fondu Libora Michálka. Drobil prý také Nečase požádal o krátké odložení rezignace, aby ještě mohl ve fondu provést personální změny, předseda vlády mu vyhověl. V kauze jde mimo jiné o stamilionové částky, které podle Michálka chtěli pro ODS získat lidé ve vedení fondu z údajně nadhodnocené zakázky na modernizaci pražské čistírny odpadních vod. Projekt za několik miliard má být financován z evropských fondů.

Drobil se tak v úterý kvůli aféře distancoval od poradce Martina Knetiga. Tvrdí, že mu žádné instrukce nedával. Odvolal také Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií, třebaže podle Transparency International Michálek postupoval jediným možným způsobem, jakým se lze proti korupčním tlakům bránit. Na nucenou dovolenou nastoupil také další aktér kauzy a Michálkův první náměstek Dušan Fibingr - z nahrávek podle MfD vyplynulo, že ho Drobil má za vlivnou osobu v ODS a že se podílel na přípravě zmanipulovaných výběrových řízení na SFŽP. Kauzou už se začala zabývat protikorupční policie, k dispozici má část nahrávek, další důkazy sbírá. Podle premiéra musí být případ vyšetřen.

Drobilovu rezignaci hodlá prezidentu Václavu Klausovi předat Nečas poté, co se vrátí z evropského summitu, který končí v pátek. Končící ministr zůstává poslancem i místopředsedou ODS. Stále podle něj platí koaliční dohoda, podle které je funkce ministra životního prostředí vyhrazeno ODS. Ministerstvo by z pozice první náměstkyně mohla dočasně znovu vést exministryně Rut Bízková (ODS).

Drobil je od 90. let sedmým členem vlády, který opustil funkci kvůli aféře, ve které figuroval. Zařadí se tak například vedle svého předchůdce v křesle ministra životního prostředí Jiřího Skalického (ODA), sociálních demokratů Stanislava Grosse, Iva Svobody a Petra Zgarby či lidovce Jiřího Čunka. Většina z nich doplatila na neprůhledné finance.

Svou misi pojímal Drobil jako politickou, nikoli odbornou. Populárním se stal jeho výrok, že bude dýchat za český průmysl, který pronesl ještě před jmenováním do čela MŽP. Spojence získal Drobil v prezidentovi, se kterým sdílí část postojů. Klaus ho dokonce navštívil před několika týdny v úřadu, do kterého kvůli nesouhlasu s údajně fundamentalistickým vedením resortu nevstoupil 15 let. Uvedl tehdy, že na ministerstvo se s Drobilem vrátil rozum. Během zhruba jednoho roku byl Drobil pátým šéfem MŽP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů