Pátek, 19. dubna 2024

Fórum Zdravého města - možnost ovlivnit své okolí

Projekt Zdravé město nabízí prostřednictvím fóra občanům možnost podílet se na místním rozvoji a spolurozhodovat o aktuálních tématech. V roce 2010 si tuto formu spolupráce vyzkoušelo na čtyřicet obcí, měst a regionů.

Fórum Zdravého města - možnost ovlivnit své okolí

Jak funguje fórum

Fórum Zdravého města je pravidelné setkání s veřejností, na kterém lidé diskutují o nejpalčivějších místních problémech. V roce 2010 se konalo Fórum v celkem 40 Zdravých městech, obcích a regionech. Účastníci těchto setkání určovali "10P - desatero problémů" v daném místě, které bylo následně ověřováno v anketě, do níž se zapojil širší okruh občanů.

Ověřený seznam největších problémů putuje poté do zastupitelstva, které zahrne řešení jednotlivých témat do plánovacích dokumentů včetně rozpočtu. Fóra probíhají každoročně, lidé tak mohou během veřejného setkání získat informace, jak bylo naloženo ze strany města s jejich podněty z minulých let.

Zajímavá témata

Mezi navrhovanými problémy se často objevují témata, jako je údržba zeleně a pořádek ve městě, doprava, parkování, oprava chodníků a silnic, zřizování areálů pro volnočasové aktivity nebo zlepšování komunikace úřadů s občany.

V letošním roce se začaly opakovaně objevovat také požadavky občanů na obnovu dřívějších tradic v místě - přívoz, farmářské trhy, tradiční řemesla, regionální výrobky. Účastníci Fór často vznášejí také požadavky na práci s konkrétními cílovými skupinami, jako jsou senioři, nepřizpůsobiví občané nebo nezaměstnaní. Na Fórech Zdravých měst se v roce 2010 v souhrnu sešlo více než 2 500 občanů, kteří projevili aktivní zájem o kvalitní rozvoj místa, kde žijí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů