Čtvrtek, 28. března 2024

Slovensko uvalilo vysokou daň na prodej emisních povolenek

Slovensko uvalilo vysokou daň na prodej emisních povolenek

Slovenské podniky budou muset v příštích dvou letech platit 80procentní daň z prodeje nadbytečných emisních povolenek. Rozhodli o tom dnes poslanci parlamentu, kteří odmítli výhrady prezidenta Ivana Gašparoviče a opětovně schválili novelu zákona o dani z příjmu. Gašparovič změnu legislativy nepodepsal, protože mu například chybělo dostatečné zdůvodnění zdaňování prodeje nadbytečných limitů emisí oxidu uhličitého.

Blesková mimořádná schůze parlamentu před Vánocemi měla na programu jen prezidentem vrácenou právní normu. Na prolomení Gašparovičova veta bylo potřebných nejméně 76 ze 150 hlasů, zatímco na běžné schvalování zákonů postačuje nadpoloviční většina přítomných. Za novelu, která je součástí balíku vládních opatření na snížení veřejného schodku, dnes hlasovalo 77 zákonodárců.

Slovenská vláda očekává, že z daň z prodeje nadbytečných emisních povolenek do rozpočtu přinese až 150 milionů eur (3,8 miliardy Kč). Tyto peníze by měli pomoct srazit deficit veřejných financí v příštím roce na 4,9 procenta výkonu ekonomiky z letošních odhadovaných osmi procent hrubého domácího produktu.

Více kvót na emise CO2 podle ministerstva financí v minulosti dostalo 133 ze 144 slovenských společností, které s nimi mohou obchodovat. Některé firmy dostaly až desetinásobně více kvót, než ve skutečnosti využily. Celkem tak podniky údajně mohly v letech 2008 až 2012 jejich prodejem získat asi 666 milionů eur.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů