Sobota, 20. dubna 2024

Kam na dovolenou? Navštivte Komory.

Komorské ostrovy, dnes jen neprávem málo známé souostroví Indického oceánu, mají rozhodně co nabídnout. Přírodní krásy, tropické podnebí či prostředí sopečného ostrova, podobné tolik oblíbeným Kanárským ostrovům doplňuje klid a soukromí lokalit nezaplavených turisty.

Kam na dovolenou? Navštivte Komory.

Komory (Komorské ostrovy) nejsou dodnes objeveny turisty, najdete je na mapě asi 300 km východně od severního pobřeží Mosambiku ( přesněji v Mozambickém průlivu ) a dalších 300 km je to k Madagaskaru na jihovýchod. Souostroví je vulkanického původu a má do dnešní doby činné sopky. Všechny ostrovy jsou hornaté. Nejstarší a také nejlidnatější je Mayotte, nejmladší Grande Comore, který vyniká 2361 metrů vysokým vulkánem Karthala. Ten je dodnes aktivní a ozývá se každých 10-20 let.

Časté výbuchy vytvořily na ostrovech svéráznou krajinu s hlubokými roklemi, údolími nebo propadlými říčními koryty. Na svazích hor jsou husté tropické pralesy, níže jsou plantáže a políčka cukrové třtiny, vanilky, hřebíčku, kokosových ořechů a aromatických rostlin. Najdete tu všude i batáty, rýži a maniok. Koření, vonné oleje, kopra a sisal se vyvážejí a jsou to právě aromatické oleje, které ostrov proslavily. Komory se také nazývají "Ostrovy vůní", protože zde vyrábějí z květů místní flóry vzácné parfémy.

Na Komorské ostrovy by měli vyrazit všichni romantici: jestli se dá nějaké místo označit jako ráj na zemi, pak právě Komory. Na většině pláží si můžete chodit, v čem chcete, pouze v obydlených zónách je třeba se řídit místními zvyky.

Komory jsou islámskou zemí, a proto se místní ženy nesmí fotografovat bez jejich souhlasu, dále se nesmí pít alkohol na ulici (v hotelích a turistických střediscích se alkohol běžně podává) a v mešitách je třeba dodržovat pravidla o zahalení některých částí těla.

Více a foto zde.

ZDROJ: www.czechpaddlers.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů