Pátek, 29. března 2024

V Česku přibývá víc nových aut než ojetin, vozový park mládne

Z nových aut se letos nejvíce prodávají škodovky (48 tisíc), fordy (13 tisíc) a volkswageny (12 tisíc).

V Česku přibývá víc nových aut než ojetin, vozový park mládne

Poprvé se letos v Česku za jedenáct měsíců zaregistrovalo 154 tisíc nových aut, o 30 procent víc než ojetin z dovozu. Ve stejném období bylo z registru vyřazeno 170 tisíc starých aut. Výsledkem je mírné omlazení vozového parku.

"Průměrné stáří osobních aut v zemi kleslo ze 13,65 roku ke konci června na současných 13,54 roku. Je to pochopitelné, protože obnova v řádu sto tisíc vozů je proti 4,5 milionu registrovaných aut zanedbatelná," řekl Pavel Tunkl, tajemník Svazu dovozců automobilů.

Dovoz ojetých aut ze zahraničí výrazně klesá. Zatímco do roku 2008 se dováželo zhruba 200 tisíc ojetin ročně, letos to je 119 tisíc. Třetina z nich je ale starší deseti let, k omlazení vozového parku - a tím ke snížení objemu škodlivých emisí - tak příliš nepřispívá.

"Více než polovina všech registrovaných osobních aut jsou staré vozy bez katalyzátoru, které vyjíždějí jen občas. Podle našeho průzkumu ročně najedou jen šest procent všech ujetých kilometrů v zemi, jedno auto průměrně dva tisíce kilometrů. Produkují ale 47 procent všech škodlivých emisí," připomněl Tunkl.

Trvale roste počet vyřazených starších aut. Před třemi lety bylo v Česku vyřazeno z provozu 82 tisíc osobních vozů, letos to je více než dvojnásobek. K extrémnímu úbytku starých aut došlo loni, kdy u nás bylo vyřazeno 235 tisíc starých osobních aut. Prudký výkyv zapříčinila změna zákona o smluvním pojištění automobilů - povinné ručení -, podle níž zaplatí majitel nepojištěného auta za každý den penále 50 nebo 70 korun. Před platností novely zákona stačilo, že majitel s autem nejezdil a proto povinné ručení neplatil, i když auto bylo registrované a mělo svou poznávací značku.

"Česká kancelář pojistitelů spustila masivní kampaň a řada lidí proto odhlásila auta, která jim stála ve stodole," vysvětlil Tunkl. K výraznému omlazení dojde podle něho tehdy, až se ročně vyřadí stejný počet aut, jaký se zaregistruje.

Z nových aut se v Česku nejvíce prodávají škodovky (letos 48 tisíc vozů), fordy (13 tisíc) a volkswageny (12 tisíc). Škodovky vedou i v dovozu ojetin ze zahraničí počtem 19 tisíc aut. Ojetých fordů bylo 17 tisíc a volkswagenů 14 tisíc.


Český vozový park

103 000 osobních aut letos celkově přibylo v České republice. Loni to bylo 51 tisíc.


30 PROCENT
* tolik více nových aut než ojetin z dovozu si majitelé letos zaregistrovali do konce listopadu.

AUTOR: Vladimír Kaláb
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů