Úterý, 19. března 2024

Přehled událostí okolo přestavby pražské čistírny odpadních vod

Již třetím rokem se táhnou plány okolo přestavby čistírny odpadních vod na pražském Císařském ostrově. Podívejte se s námi na přehled těch nejdůležitějších mezníků v její přípravě.

Přehled událostí okolo přestavby pražské čistírny odpadních vod

  • 15. září 2009 - Praha schválila způsob přestavby a rozšíření Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na pražském Císařském ostrově. Realizace měla trvat asi do roku 2016. Stavba nové čističky měla stát téměř 11 miliard korun, další asi 2,4 miliardy bylo nutné investovat do rekonstrukce čističky staré.


Celkové náklady na vybudování nové vodní linky, rekonstrukci stávající čistírny a vybudování kalového hospodářství odhadovalo město asi na 19,8 miliardy korun. Zhruba šest miliard by Praha mohla získat z evropských fondů. Současná čistírna na Císařském ostrově neplní limity při odstraňování dusíku z vody, které stanovuje platná legislativa ČR a EU. Čistírnu provozuje společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK), jejímž stoprocentním vlastníkem je Veolia Voda.

  • 4. dubna 2010 - Podle deníku E15 hrozí Praze kvůli modernizaci čistírny trestní stíhání z Bruselu. Evropská komise má údajně výhrady ke smlouvě, kterou Praha uzavřela s nadnárodní společností Veolia o provozování vodárenské infrastruktury v metropoli. Komisi vadí, že hlavní město pronajalo kanalizace a čistírnu až do roku 2028. Původní kratší smlouvu přitom prodloužilo bez výběrového řízení. Tím Praha údajně nepřiměřeně zvýhodnila jednu soukromou firmu. Smlouva je také překážkou pro získání šestimiliardové dotace z evropských fondů.

  • 5. září 2010 - Pražský magistrát vypsal výběrové řízení na první etapu rozšíření ÚČOV. Tendr má předpokládanou hodnotu téměř 6,3 miliardy korun. Magistrát si vyhradil právo od smlouvy odstoupit, pokud by z Bruselu neobdržel dotaci na stavbu.

  • 8. prosince - Praha prodloužila do 28. ledna lhůtu pro podávání nabídek do tendru. Původně měla lhůta skončit 9. prosince.

  • 14. prosince 2010 - Server iDnes informoval o tom, že poradce ministra životního prostředí Martin Knetig údajně naléhal na ředitele Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka, aby manipuloval výběrovými řízeními ve prospěch předem domluvených firem. Celá záležitost posléze přerostla ve vládní krizi a Drobil rezignoval. Podle Michálka šlo v kauze mimo jiné i o stamilionové částky, které měla ODS získat právě z údajně nadhodnocené zakázky na modernizaci pražské čistírny.

- Čistírna na Císařském ostrově získala výjimku na kvalitu vypouštěných vod až do konce roku 2016. Zařízení mělo původně výjimku do konce roku 2010. O udělení výjimky rozhoduje magistrátní úřad.

- Opoziční zastupitelé za TOP 09 se neúspěšně pokoušeli na jednání zastupitelstva tendr na rozšíření čistírny zrušit. TOP 09 tvrdí, že zadávací podmínky tendru jsou tak omezující, že se výběrového řízení nemůžou samostatně zúčastnit ani velké stavební společnosti.

  • 21. prosince 2010 - Společnost Veolia vyslovila obecný souhlas s vyčleněním pražské čistírny odpadních vod ze smlouvy mezi Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK), které vlastní, a hlavním městem. Vyjmutím čistírny ze současné smlouvy Evropská unie podmiňuje poskytnutí finanční podpory na její přestavbu.

  • 22. prosince 2010 - Pražská TOP 09 oznámila, že podá podnět k Úřadu pro och-

    ranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na prošetření tendru na přestavbu čistírny. Důvodem jsou podezření, že zakázka je od počátku "účelově zneprůhledněna a zmanipulována".

  • 4. ledna 2011 - Podle právního posudku, který si nechal zpracovat pražský magistrát, je miliardový tendr na přestavbu čistírny odpadních vod špatný. Měl by být zrušen, nebo přepracován, řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Jakou variantu město zvolí, rozhodne podle něj vedení Prahy do 22. ledna.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů