Pátek, 29. března 2024

Ochromující krása

Ochromující krása

Přední organizace na ochranu zvířat Svoboda zvířat odhaluje utrpení skryté za každou dávkou botoxu -- látky běžně používané na vyhlazení vrásek - a spouští informační kampaň Ochromující krása. Účelem kampaně je informovat veřejnost i odborníky o ceně, jakou platí zvířata za naši marnivost, a vyvinout tlak na výrobce, aby kruté testy na zvířatech ukončili.

Veronika Charvátová ze Svobody zvířat říká: "Je naprosto nepřijatelné, aby tisíce zvířat po celém světě umíraly pomalou a bolestivou smrtí kvůli produktu používanému v převážné většině k uspokojení lidské marnivosti. Každý by měl vědět, že botoxové ošetření sebou nenese jen riziko ochrnutí části těla (botox je nervový jed), ale také že kvůli každé jeho dávce trpí zvířata."

Kvůli svým smrtelně jedovatým účinkům musí být botox před jakýmkoliv použitím silně zředěný. Pro testování dávek botoxu se stále používá zastaralý test toxicity LD50 (lethal dose -- smrtelná dávka 50 -- tzn. hledá se taková dávka jedu, po níž polovina myší zemře). Tento test je považován za jeden z nejkrutějších a nejkontroverznějších testů na zvířatech.

Na začátku testu je botulotoxin injekčně vstříknut do břišní dutiny myši. Příznaky otravy se projeví během několika hodin. Zvířata trpí postupným celkovým ochrnutím a potížemi s dýcháním, které postupně, po 3-4 dnech končí smrtí udušením. Utrpení,! kterým musí myši projít, je ohromné. Látky tišící bolest zvířatům nejsou podávány.

Správné naředění botoxu se však dá otestovat i jinak, spolehlivé alternativní metody existují. Je na výrobcích, aby je začali používat a upustili od testů na myších nebo aby nechali schválit své vlastní metody bez využití zvířat.

Svoboda zvířat vyzývá spotřebitele k bojkotu botoxu a žádá je o podporu kampaně. Další informace a vzorové dopisy pro výrobce najdete na http://www.pokusynazviratech.cz/obeti-krasy/botox.htm.


kontaktní osoby:
Veronika Charvátová -- alternativy@svobodazvirat.cz
Barbora Večlová -- 777 835 651

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů