Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce o nerostném bohatství Rovníkové Guiney

República de Guinea Ecuatorial. Mezinárodním společenstvím je používáno anglické označení  Republic of Equatorial Guinea, zkráceně Equatorial Guinea. Dříve byl používán rovněž název Spanish Guinea. Plnou nezávislost získala tato republika na Španělsku dne 12. října roku 1968 po plných 190 letech jeho nadvlády. 

 Rozloha státu činí 28.051 čtverečních kilometrů. Republika Rovníková Guinea je přímořským státem Biaferské zátoky Guinejského zálivu, jejíž území leží těsně nad rovníkem mezi republikami Kamerun a Gabun a je rozděleno na pevninskou část a pět obydlených ostrovů . Na největším ostrově Bioko leží také hlavní město země.

Nejdelší hranici má se svým jižním sousedem - Gabunem - 350 km. Na severu pak sousedí s Kamerunem (189 km společných hranic). Celková délka suchozemských hranic republiky Rovníková Guinea je 539 km, mořské pobřeží pevninské části měří 296 km.

Území pevninské části republiky tvoří převážně pobřežní pláně s tropickými pralesy, ostrovy jsou vulkanického původu. Klima je zde po celý rok horké a zhruba od dubna do října také velmi vlhké (období dešťů). Obdělávaná půda tvoří  pouze 5 %, pastviny 4 % a lesy 46 % rozlohy země.

Pouze vnitrozemí země je hornaté, nejvyšší horou je Pico Basile (3.008 m).

Krátce o nerostném bohatství  Rovníkové Guiney

Ložiska ropy v pobřežním šelfu Rovníkové Guineje byla poprvé objevena španělskou firmou CEPSA v roce 1991. Využívání ropného potenciálu země "naplno" začalo v roce 1996. Dvě současná největší ložiska leží poblíž břehů ostrova Bioko, třetí u pobřeží pevninské enklávy Rio Muni (Ceiba Field).


Ropná ložiska (aktuálně činí kvalifikovaný odhad vysoko přes 3 miliardy barelů) jsou doprovázena také bohatými zásobami zemního plynu, zejména na terminálu Alba severně od ostrova. Zatím potvrzené zásoby zemního plynu činily k 1.1.2005 36,8 mld. m3, kvalifikovaný odhad nepotvrzených zásob je ještě řádově vyšší. Závody na zpracování ropy a zkapalňování plynu byly postaveny ve spolupráci s americkými firmami Triton Energy, Marathon a ExxonMobil (v současnosti jsou hlavními ropnými společnostmi operujícími na území Rovníkové Guineje firmy Guinea-ExxonMobil, Marathon Oil a Hess Corporation-hydrocarbons).

Přesto, že v dubnu 2002 podepsala Rovníková Guinea s Nigérií dohodu o společném využívání pohraničních nalezišť, nejedná se zdaleka o uzavřenou problematiku.

Zatímco těžba a vývoz ropy stagnuje, nebo i klesá, těžba zemního plynu mezi lety 2007 a 2008 stoupla o 20 % a výroba LNG v roce 2008 se pohybovala na úrovni 3, 4 milionů tun. Těžba plynu a jeho zkapalnění se tak postupně stává tahounem ekonomiky země. V kontrastu s výrobou LNG klesla v roce 2008 výroba základních chemických surovin, vycházejících ze zemního plynu, jako jsou metanol, nebo LPG.

Z dalších přírodních zdrojů v zemi lze jmenovat menší (zatím nevyužívané) zásoby zlata, manganu, uranu, bauxitu, kolumbitu (Nb2O5), tantalitu (Ta2O5) a diamantů.

Více je možno se dozvědět v agnličtině, francouzštině a španělštině na:http://www.ceiba-guinea-ecuatorial.org/guineeangl/indexbienv1.htm

ZDROJ: www.businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů