Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ilegální skládka zeminy u Černošic může překážet při povodních

Ilegální skládka zeminy u Černošic může překážet při povodních

Praha - Nedaleko Černošic, těsně u soutoku Vltavy a Berounky, roste už tři čtvrtě roku obří černá skládka zeminy vyvážené z pražských staveb. Za velehoru hlíny padlo už několik pokut. Společnost ale sankce neplatí a naváží dál. Teď vodoprávní úřad nařídil majiteli pozemku haldu odstranit. Problém je totiž v tom, že obří skládka se od soutoku Vltavy a Berounky pouhých pár stovek metrů, tedy na místě, kde by překážela při povodních. Berounka se nedá regulovat a v minulosti se už několikrát vylila z břehů.

Video: Reportáž Kamily Štichové

"Je to záplavové území, které je zaplavované v průměru každých pět až dvacet let," uvedla vedoucí vodoprávního úřadu Radotín Lenka Hübnerová. Z toho důvodu pro obyvatele Lahoviček v této oblasti platí přísná stavební uzávěrka. Tato obří skládka zeminy tu roste už tři čtvrtě roku a úřadům se ji stále nedaří zakázat. Agentura City logistika, nájemce pozemku, obdržela už několik pokut. Tři čtvrtě milionu udělil stavební úřad a dvě další pokuty česká inspekce životního prostředí. Tu poslední v údajné výši jednoho milionu korun dostala firma tento týden.

Skládka se za několik měsíců fungování rapidně rozrostla. Nájemce lokality zatím nařízení ignoruje: "Všichni děláme maximum, ale samozřejmě máte pravdu, ten výsledek je zatím nulový," připustil tajemník Úřadu městské části Praha 16 Pavel Jirásek.

Černá skládka zeminy v Radotíně Černá skládka zeminy v Radotíně

Vodoprávní úřad se teď obrátil přímo na majitele pozemku - společnost Rekreační zóna Radotín. "Nařídili jsme vlastníkovi pozemku, aby provedl odstranění příslušných navážek," doplnila Hübnerová. Právní zástupce majitele pozemku se ale brání. Odpovědnost podle něj nese nájemce pozemku, kterému chce vypovědět smlouvu. Společnost Rekreační zóna Radotín se prý po celou dobu snaží tlačit na nájemce, aby dal do pořádku závadný stav, jejž způsobil.

"Já doufám, že se nám podaří té společnosti natolik znepříjemnit život, že přestanou v těch pracích," dodal Jirásek. Česká inspekce životního prostředí se chystá využít další možnosti, jak rostoucí skládku zastavit. Pokutovat bude i jednotlivé majitele nákladních aut. Těm hrozí až desetimilionová pokuta.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů