Pátek, 19. dubna 2024

Zapamatujte si: Kvadroptéra

Zadáte-li do vyhledávače termín >>kvadrokoptéra<<, získáte množství odkazů na novou francouzskou hračku - helikoptéru se čtyřmi rotory a dvěma kamerami, ovládanou přes iPhone, iPad či iPod touch. Její vzdálená sestřenice - >>kvadroptéra<< - však už hračkou není a může se uplatnit například také v celé škále činností zajišťovaných veřejnou správou.

Zapamatujte si: Kvadroptéra

Kvadroptéru, jak nazvali v Techniservu bezpilotní, dálkově ovládaný vrtulník se čtyřmi rotory a kamerou či fotoaparátem, s nímž přicházejí na český trh, však dosud ještě žádný vyhledávač nezaznamenal. A přestože kvůli své velikosti by mohla být i kvadroptéra považována za hračku, její praktické využití nemá s dětským hraním vůbec nic společného.

>>Aplikace bezpilotních kvadroptér dokáže nejen ochránit životy a zdraví lidí pracujících v rizikových profesích, ale i významně šetřit finanční prostředky tam, kde se dříve používaly klasické prostředky jako helikoptéry či letadla,<< říká vedoucí marketingu Techniservu Jiří Prokeš.

Jeho kolega drží v rukou rádiový ovladač, jímž jemně navádí kameru zavěšenou pod středovou částí kvadroptéry, kterou tiše se otáčející čtyři rotory udržují nad našimi hlavami. Na monitoru notebooku uloženém v transportním kufříku si prohlížíme detailní záběry shora místnosti, v níž se nacházíme. >>Venku může obsluha použít videobrýle, v nichž sleduje objekt zájmu z pohledu kamery, která celou akci zaznamenává,<< dodává Jiří Prokeš.

JE LIBO KAMERU, INFRA, ČI TERMO?

Ke stabilitě zaznamenávaného a přenášeného obrazu přispívá i několik zabudovaných gyroskopů a GPS systém zajišťující stabilitu polohy. A to i tehdy, když obsluha na chvíli odloží ovládací vysílač. Ovládání těchto bezpilotních zařízení je jednoduché, prý bych základní rozsah pilotáže zvládl po absolvování půldenní instruktáže.

Modulární koncepce užitečné zátěže umožňuje flexibilní přizpůsobení výbavy plněnému úkolu. Jednou je zapotřebí digitální fotoaparát s integrovaným záznamem. Podruhé kamera pro noční vidění nebo termokamera - pokaždé však s on-line přenosem obrazu. Jindy je zase vhodnější videokamera s integrovaným záznamem na interní paměťovou kartu s vyšší kvalitou záznamu.

Bezpilotní vrtulník, který se mně vznáší nad hlavou, nese označení microdrone md4-200 a v závislosti na užitečném nákladu, rychlosti a teplotě se ve vzduchu udrží i 20 minut. Letové časy u jeho většího bratříčka microdrone md4-1000 s výrazně vyšší možností zátěže činí dokonce až 70 minut.

TRASU LETU LZE I NAPLÁNOVAT

Ke kvadroptéře lze objednat ve stabilním kufříku dodávanou základnu, která uchovává v centrálním systému všechny informace po celou dobu letu. Waypoint editor, coby součást základny, umožňuje vypracovat podrobný plán letové trasy, kterou mohou kvadroptéry absolvovat samostatně pomocí zabudovaného systému GPS.

Kromě záznamu trasy jsou k dispozici četné fotografické funkce, jako třeba fotografování panoramat či kroužení okolo určitého stanoveného bodu. Plánovaná trasa se znázorňuje trojrozměrně a může být exportována i do GoogleEarth.

S VRTULNÍKEM V KUFRU AUTA

Transportní kufřík, který pojme kvadroptéru i veškeré příslušenství, se vejde do zavazadelníku běžného osobního automobilu. Proto v případě potřeby lze ihned se zařízením vyjet; po dojezdu na místo během tří až pěti minut může bezpilotní vrtulník vzlétnout. Možnost rychlého nasazení se v řadě případů stává velmi důležitým faktorem, ať už jde třeba o požár, živelní pohromu, průmyslovou havárii či hromadnou autonehodu. Jindy je prvotním motivem cena, která je ve srovnání s použitím vrtulníku nebo letadla výrazně nižší. Takže i pro malé sídlo je dostupné pořídit si pohled na svůj intravilán nebo na své okolí, případně na svou dominantu z ptačí perspektivy a vydat nápadité pohlednice či zatraktivnit svůj web.

Techniserv totiž bezpilotní vrtulníky microdrone nejen prodává, ale také nabízí jako službu pro jejich použití k takřka jakýmkoliv účelům, a to ve spolupráci s dalšími partnery. Ti však tuto důmyslnou >>hračku<< nazývají bezpilotní vrtulník, proto vyhledávač na kvadroptéru zatím nereagoval. Více informací o kvadroptérách lze získat na kvadroptery@techniserv.cz.

>>Tímto způsobem lze levně pořídit podklady pro urbanistické studie měst, mapování ekologických zátěží, památkáři mohou použít kvadroptéru na obhlídku svých památek - například tak jednoduše zjistí, v jakém stavu je střecha hradu,<< začíná vypočítávat různé možnosti Jiří Prokeš. >>Při hledání osob je nasazení kvadroptéry podstatně levnější a operativnější. V zahraničí ji využívají často také rozvodné a telekomunikační závody, vhodná je pro sledování dopravní situace.<<

A co v interiéru? napadá mě při pohledu na kvadroptéru, která zrovna opisuje dráhu pod stropem kolem místnosti. Kdybych potřeboval zjistit, v jakém stavu se nachází třeba výzdoba v kopuli chrámu, jednodušší způsob bych asi sotva našel. Právě tak bych kvadroptéru určitě neváhal využít i jako hasič pro průzkum požářiště shora. Zkrátka není pochyb, že stačí krátké seznámení a nápady na využití kvadroptér hned začnou naskakovat.

Možnost rychlého nasazení je zvlášť důležitá při požáru, živelní pohromě, průmyslové havárii nebo hromadné autonehodě.

Typické oblasti použití kvadroptéry

  • dokumentace (např. vážných dopravních nehod);
  • pojišťovnictví;
  • monitoring a regulace dopravních špiček;
  • monitoring populace zvěře;
  • environmentální monitoring;
  • monitoring při záchraně osob a majetku při živelních pohromách;
  • kontrola energetických sítí a zařízení;
  • kontrola exteriéru výškových staveb;
  • kontrola rozsáhlých stavebních celků (mosty, dálnice, rozsáhlé objekty);
  • koordinace, komunikace, sledování... ... a vše, co si ještě dokážete představit.

Kvadroptéru přepravíte v zavazadelníku běžného osobního automobilu.

Kvadroptéra může hasičům usnadnit i kontrolu požářiště svrchu.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů