Úterý, 19. března 2024

Aqua-therm Praha má stálé příznivce

Získat zasvěcené informace a tipy, jak ušetřit za teplo, plyn a vodu, vyrazilo na loňský Aqua-therm Praha přes 33 000 návštěvníků.

Aqua-therm Praha má stálé příznivce

Na tomto největším setkání odborníků v oblasti vytápění, ventilace, klimatizace, měřicí a ekologické techniky v České republice představilo své výrobky téměř 300 vystavovatelů z 12 zemí.

Silné zastoupení na sedmnáctém ročníku měly zejména firmy z oblasti vytápění. Veletrhu se účastnila většina hlavních značek v oboru - ABB, Atmos, Baxi Heating, Buderus, Dakon, Hoval, Ivar, Junkers, Kotle Loos, Protherm, Regulus, Stiebel Eltron, Thermona, Vaillant nebo Weishaupt.

ŠIROKÉ SPEKTRUM VYSTAVOVATELŮ

Záběr veletrhu je ale daleko širší. Aqua-therm Praha je dnes akcí, jež zahrnuje bohaté spektrum vystavovatelů, kteří nabízejí výrobky a řešení v oblasti úspor za energie při stavbě a rekonstrukci domů a bytů. Vedle výrobců se tak na veletrhu prezentují firmy, které se na výrobě například elektrické energie přímo podílejí. Loni to byly mimo jiné Pražská energetika, energetická společnost E.ON nebo Mostecká uhelná společnost. Velkou expozicí a poradenským střediskem se pak prezentoval Státní fond životního prostředí, který se firmám i jednotlivcům snažil ukázat, že i po zastavení příjmu nových žádostí o dotaci z programu Zelená úsporám má občanům i firmám co nabídnout a to zejména z Operačních programů fondů Evropské unie.

Aqua-therm Praha se koná pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva životního prostředí ČR a většiny významných profesních asociací, které se podílejí na doprovodném programu veletrhu. Páteří minulého ročníku byla konference TZB 2010, kterou doplňovaly semináře Asociace pro využití tepelných čerpadel, Ligy ekologických alternativ a Institutu facility managementu.

ZAJÍMAVÉ DOPROVODNÉ AKCE

Odborný veletrh také loni poprvé hostil 2. české energetické a ekologické fórum, které probíhalo v rámci konference Energy Efficiency Business Week. Doprovodný program probíhal po všechny dny veletrhu souběžně ve dvou sálech, kde se vystřídalo několik set posluchačů.

Celkově přednáškám dominovala dvě aktuální témata - implementace směrnice o energetické náročnosti budov (do deseti let by se měly v České republice stavět jen budovy s téměř nulovou spotřebou energií) a budoucnost výroby energie získávané ze solárních zdrojů po chystané změně zákonů, jež upravují její výkupní ceny. Úspora energií se však dnes netýká jen budov, ale také automobilového průmyslu. Reálný pokrok ve vývoji elektromobilů a automobilů na CNG prezentovala ve své expozici i během doprovodného programu energetická společnost E.ON, jež spojila své síly při výzkumu a vývoji s automobilkou Mercedes - Benz.

Veletrh se díky zajímavým doprovodným akcím, které sledují a řeší aktuální dění v oboru, stal na pět dní nejen přehlídkou výrobků a novinek, ale také diskusní arénou, kde si mohou vyměnit své zkušenosti a názory profesionálové, akademici i laičtí návštěvníci.

Nejzajímavějšími tématy minulého ročníku Aqua-thermu Praha podle redakce odborného portálu tzb-info.cz byly například Budovy s téměř nulovou spotřebou energie v roce 2020 - fantazie či realita?, Jaký systém tepelného čerpadla zvolit, země - voda nebo vzduch - voda?, Fotovoltaika - jak dál, Revize evropské směrnice 2002/91/ES a Legislativní změny v OZE v roce 2010.

Na úspěch minulého ročníku naváže letos Aqua-therm Praha 2011, který se uskuteční 22. 11. - 26. 11. v PVA Letňany. Bližší informace na www.aqua-therm.cz.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů