Pátek, 29. března 2024

Obnova krajiny v Karlovarském kraji

Celkem sedm projektů obnovy krajiny poškozené těžbou uhlí se letos chystá v Karlovarském kraji. Spadá sem revitalizace potoka, rybníka či lesoparku, výstavba zázemí poutního místa nebo vybudování cyklostezky na revitalizovaných důlních výsypkách.

Obnova krajiny v Karlovarském kraji

Karlovarský kraj bude letos krásnější. Na projekty plánované obnovy krajiny by mělo do kraje přijít 713,7 milionu korun, informovala ČTK mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková. Prvním projektem je příprava území pro průmyslovou zónu v Novém Sedle s náklady ve výši 153 miliony korun. Další akcí je vytvoření zázemí poutního místa v Chlumu sv. Maří za 15,2 milionu korun.

Nejvíce peněz ale půjde do dopravních staveb. "Započne výstavba západního obchvatu Sokolova. Náklady na realizaci první části stavby dosáhnou 250,7 milionu korun, na druhou část pak 220,1 milionu korun," vyčíslil krajský radní Jaroslav Bradáč.

Plánuje se také revitalizace Starosedelského potoka za 17 milionů korun a plochy pro rozvoj Habartova za 26,6 milionu korun. Dokončovat se budou práce na revitalizaci rybníka a lesoparku ve Vintířově s náklady 2,5 milionu korun. "Celkem 28,6 milionu korun je vyčleněno na cyklostezku, která povede na rekultivovaných výsypkách," doplnil Bradáč.

V současné době bude dokončeno výběrové řízení na průmyslovou zónu v Novém Sedle, projekt v Chlumu Sv. Maří a Vintířově. Výběrová řízení na zbylé projekty budou následovat průběžně.

Podle informací krajského úřadu na prosincovém jednání meziresortní komise zástupci ministerstva financí uvedli, že západní obchvat Sokolova byl zařazen mezi priority. "Zakázka na první část bude vyhlášena do konce ledna 2011. Druhá část západního obchvatu bude vyhlášena v průběhu roku," dodal Bradáč.

Autor: Pavel Paňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů