Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Změnami klimatu, energetickou krizí a ekologickými problémy se zabývá publikace Globální změna od Milana K. Jermáře vydaná nakladatelstvím Aula.

Výroky týdne:
"Velmi by mě zajímalo, co je pravdy na tom, že pan Michálek je aktivním jehovistou."
Petr Hájek,
vicekancléř prezidenta republiky, o tom, že na chování bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Zdeňka Michálka, který vyvolal pád ministra Drobila, mohlo mít vliv jeho náboženské přesvědčení.
Server Parlamentnílisty.cz, 6. 1. 2011
Možná lepší aktivní jehovista než pasivní katolík či husita.

V roce 2010 navštívilo Podkrušnohorský zoopark 216 396 návštěvníků. V období roku 2009 to bylo 239 483 návštěvníků. Na poklesu návštěvnosti se velkou měrou podílelo počasí, především dlouhá zima, deštivé jaro a nepříznivá ekonomická situace obyvatel. Ve druhém čtvrtletí loňského roku byl propad návštěvnosti nejvýraznější. Od dubna do června prošlo branami o 14 299 lidí méně než ve stejném období roku 2009. V době letních prázdnin byl pokles méně výrazný. Podkrušnohorský zoopark rozšířil v tomto období návštěvnický servis a systém slev a podařilo se přivítat dvousettisícového návštěvníka. Negativní vývoj návštěvnosti se netýká pouze zooparku, pokles zaznamenaly všechny zoologické zahrady v České republice.

Občanští demokraté možná znovu otevřou otázku odchodu někdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila z funkce místopředsedy strany. Požadavek, aby kvůli korupční aféře kolem Státního fondu životního prostředí (SFŽP) opustil i vysokou stranickou funkci, zazněl od některých senátorů ODS.

Dát práci místním lidem, vyrábět šetrně k životnímu prostředí a přinášet zisk majitelům. To jsou pilíře podnikání amerického ekologického aktivisty Bryana McClellanda, který v malé vísce severně od Manily vyrábí jízdní kola, jejichž rámy jsou z bambusu. Včera se pochlubil i prototypem bambusového elektrokola (na snímku), které má být "zelenou" alternativou mopedů.

Prezident Václav Klaus jmenuje poslance a starostu Prahy 6 Tomáše Chalupu (ODS) ministrem životního prostředí v pondělí. Oznámil to na svých internetových stránkách. Chalupa už v pondělí, kdy jeho nominaci zveřejnil premiér Petr Nečas (ODS), oznámil, že se vzdá vedení stotisícové městské části. Podle informací ČTK bude Praha 6 bez starosty víc než měsíc. Chalupova nástupce má vybírat oblastní sněm ODS v druhé polovině února.

Brněnská zoo loni zaznamenala pokles návštěvnosti. Zavítalo do ní 238.000 lidí, tedy o 12.000 méně než v roce 2009. Pokles je výsledkem deštivého počasí, které v květnu a červenci, kdy má zahrada nejvyšší návštěvnost, nepřálo výletům. ČTK to dnes řekl ředitel zoo Martin Hovorka. Oživit zájem o ni by měly letos přírůstky a také nové akce.
Zahrada pořídí nového tygra sumaterského. Její chovatelé pevně doufají, že se od tygřice Satu následně dočkají prvního potomka. Očekává se, že s těmi se pochlubí i vlci arktičtí a lední medvědi Cora s Umcou, u nichž brzy nastane čas páření.
Rozšířena bude chovná skupina tapírů. Novými obyvateli zoo by se měli stát turovití živočichové - pižmoni, dále orli bělohlaví, počítá se i s vytvořením expozice skunků.
Zoo se snaží přilákat na nové akce. Bude pořádat školení pro děti, v němž jim chovatelé budou vysvětlovat, jak se mají starat o své exotické domácí zvířecí mazlíčky. Další novinkou je nabídka pořádání narozeninových oslav pro děti.
Zahrada chová 800 zvířat celkem 200 živočišných druhů. K největším atrakcím patří pavilon Tygří skály, nová expozice Beringie s mohutnými kamčatskými medvědy nebo Tropické království s četnými plazy a obojživelníky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů