Úterý, 23. dubna 2024

Řídící výbor jednal o projektech XXI. výzvy

Řídící výbor jednal o projektech XXI. výzvy

Členové řídícího výboru Operačního programu Životní prostředí na svém 17. zasedání, které se uskutečnilo 11. ledna v budově Ministerstva životního prostředí, jednali zejména o projektech předložených v rámci XXI. výzvy, jež byla zaměřena na zlepšování stavu přírody a krajiny a optimalizaci vodního režimu krajiny.

V rámci XXI. výzvy členové řídícího výboru doporučili ke schválení 16 projektů z kraje Vysočina. S deseti doporučenými projekty následoval Jihočeský a Plzeňský kraj. Naopak, dva doporučené projekty zaznamenal Olomoucký kraj, přičemž v Hlavním městě Praha, Moravskoslezském, Ústeckém, Karlovarském, Královehradeckém a Libereckém kraji nebyl ke schválení doporučen žádný projekt.

XXI. výzva byla vyhlášena 9. 6. 2010 a příjem žádostí byl ukončen 31. 8. 2010. Alokace v oblasti podpory 6.4 činila 400 milionů korun.

Přitom 200 milionů korun bylo určeno na opatření realizovaná s cílem naplňování plánů oblastí povodí definovaných v Implementačním dokumentu OPŽP a dalších 200 milionů korun na ostatní opatření. To podle Implementačního dokumentu OPŽP znamená, že z alokace oblasti podpory 6.4 bylo vyčleněno 77 milionů EUR výhradně pro naplňování plánů oblastí povodí - Plánu oblasti povodí Horního a středního Labe, Plánu oblasti povodí Ohře a Dolního Labe, Plánu oblasti povodí Horní Vltavy, Plánu oblasti povodí Berounky, Plánu oblasti povodí Dolní Vltavy, Plánu oblasti povodí Odry, Plánu oblasti povodí Moravy a Plánu oblasti povodí Dyje. Tedy na realizaci opatření ke zlepšení morfologie vodních sloţek krajiny podle Rámcové směrnice o vodách.

Vyhodnocení žádostí

V rámci XXI. výzvy bylo v oblasti podpory 6.4 přijato celkem 89 žádostí, z nichž bylo 83 akceptováno a 58 členy řídícího výboru doporučeno ke schválení. Pouze devět hodnocených žádostí členy řídícího výboru ke schválení doporučeno nebylo. Celkové náklady doporučených žádostí dosáhly 354 410 602 korun a celková výše podpory 242 189 572 korun.

Přijatelnými žadateli v rámci oblasti podpory 6.4 byly pouze veřejnoprávní subjekty ve smyslu kategorizace dle přílohy pět směrnice MŽP č. 4/2010. Žádosti předložené soukromými subjekty nebyly akceptovány z důvodu nesplnění podmínek aktuální výzvy.

Členové řídícího výboru projednali i dodatečně hodnocené žádosti v rámci XX. výzvy Operačního programu Životní prostředí, jež byla zaměřena - stejně jako XXI. výzva - na zlepšování stavu přírody a krajiny v oblasti podpory 6.4 - Optimalizace vodního režimu krajiny, ale i v oblasti podpory 6.1 - Implementace a péče o území soustavy Natura 2 000. V tomto případě členové řídícího výboru dodatečně doporučili ke schválení čtyři žádosti s celkovými náklady 57 492 000 korun a s celkovou výší podpory 47 668 169 korun.

Žádosti z VIII. a XIII. výzvy

Řídící výbor dále doporučil ke schválení osm žádostí dodatečně hodnocených v rámci XIII. výzvy v prioritní ose 1 - Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní, oblasti podpory 1.2. - Zlepšení jakosti pitné vody. Celkové náklady dodatečně doporučených žádostí dosáhly 866 756 755 Kč a celková výše podpory 604 371 931 korun. Alokace v rámci XIII. výzvy a oblasti podpory 1.2 činila tři miliardy korun.

Další žádostí, kterou se členové řídícího výboru dodatečně zabývali, byla předložená žádost městyse Štěkeň v Jihočeském kraji na rekonstrukci kotle a zateplení v tamější základní škole. Žádost byla předložena v rámci VIII. výzvy, zaměřené na Prioritní osu 2 - Zlepšení kvality ovzduší a snižování emisí, oblasti podpory 2.1 a řídící výbor ji dodatečně doporučil ke schválení.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů