zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Ochutnali jste avokádový olej?

29.01.2011
Zdraví
Ochutnali jste avokádový olej?
Avokádový olej se zrodil v Austrálii a na Novém Zélandu. Toto ovoce se sice pěstuje v řadě oblastí světa, ale využití vysokého obsahu tuků k výrobě jedlého oleje napadlo právě protinožce. A co je ještě důležitější, avokáda pocházející z tohoto koutu jižní polokoule jsou považována za vůbec nejkvalitnější.

Olej se získává z dužniny. Má jemnou oříškovou příchuť, zelenou barvu a medovou konzistenci. Je ideální do salátových dresinků. Obávat se nemusíme ani smažení na avokádovém oleji. Nepřepaluje se totiž a je tak mnohem vhodnější, než řada druhů olivových olejů. Chuť oleje nepřebíjí chuť pokrmu, proto jej bez obav můžeme použít k rybám, světlým masům i restované zelenině. Výborně se snoubí s chilli, bazalkou, citronovou šťávou nebo rozmarýnem.

Možná to bude znít jako fráze, ale je to skutečně tak. Avokádový olej snižuje krevní tlak, hladinu škodlivého cholesterolu, preventivně působí proti diabetu druhého typu a prostatickým obtížím. Obsahuje totiž až čtyřikrát více Beta-sitosterolu než olivový olej. K tomu si připočtěme obrovskou proci vitamínu D a E.

Několik triků:

  • nakrájejte brambory na hranolky, okořeňte, pokapte avokádovým olejem a opečte v troubě
  • místo másla přidejte do bramborové kaše avokádový olej
  • avokádový olej zjemní také krémové polévky
  • vyzkoušejte čerstvou francouzskou bagetu namáčenou v avokádovém olej


ZDROJ: vareni.cz, kraceno

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
27
7. 2017
27.7.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí