Pátek, 19. dubna 2024

Tomáš Chalupa jmenoval státním tajemníkem bývalého poslance Libora Ježka

Tomáš Chalupa jmenoval státním tajemníkem bývalého poslance Libora Ježka

Nově jmenovaný ministr životního prostředí Tomáš Chalupa začal sestavovat svůj tým. Prvním, kdo přijde společně s novým ministrem do úřadu, je bývalý poslanec za ODS a místopředseda Kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Libor Ježek. Na ministerstvu životního prostředí obsadí funkci státního tajemníka.

Dosavadní Ježkova profesní činnost ve sněmovním výboru zapadá do avizovaného záměru Tomáše Chalupy dosáhnout otevřené a průhledné správy ministerstva. "Od Libora Ježka si slibuji, že bude společně se mnou pracovat na navrácení ztracené důvěryhodnosti ministerstva na veřejnosti. Jeho práce v Kontrolním výboru sněmovny byla příkladná. Dlouhodobě se věnoval potírání neprůhledné byrokracie ve veřejné i privátní sféře. Většina jím šetřených kauz byla často předmětem zájmu sdělovacích prostředků, věnoval se například velmi intenzivně kauze kolem NKÚ," uvedl na adresu nově nastupujícího tajemníka Chalupa s tím, že od něj podobné nasazení očekává i v nové funkci. "Nebude zde proto, aby dělal na ministerstvu politiku, nýbrž proto, aby řídil úřad podle hesla Padni komu padni," dodal ministr.

Libor Ježek se narodil v roce 1961 ve Varnsdorfu. Vystudoval ekonomiku a řízení elektrotechnického průmyslu na ČVUT v Praze. Po studiu pracoval v ZSE Elektro-Praga s.p. v Jablonci nad Nisou na pozici vedoucího informační soustavy. Mezi lety 1991 a 1993 působil ve funkci ředitele Finančního úřadu v Tanvaldě. Později vedl ekonomické oddělení a byl společníkem ve firmě Jablotron s.r.o. V roce 1995 získal oprávnění daňového poradce a o dva roky později byl jmenován auditorem.

Do Občanské demokratické strany vstoupil v roce 1998 a následující dva roky zasedal v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. V letech 2006-2010 působil ve sněmovně jako místopředseda Kontrolního výboru. Od roku 2002 do loňska vykonával také funkci zastupitele města Tanvald.

Uvedení Libora Ježka do funkce státního tajemníka je první změnou v personálním obsazení vedení úřadu po příchodu nového ministra. Ten již včera, bezprostředně po svém jmenování, vyzdvihl klíčové úkoly, kterým by se ministerstvo životního prostředí mělo v budoucnu primárně věnovat: jde o problematiku ochrany ovzduší, situace kolem Národního parku Šumava, ochrany proti povodním, řešení návrhů opatření k posílení konkurenceschopnosti a rozvoje podnikání (tzv. ekoaudit) a projektu Zelená úsporám.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů