Čtvrtek, 28. března 2024

V Novém Bydžově se bude třídit odpad pomocí čárových kódů

V Novém Bydžově se bude třídit odpad pomocí čárových kódů

Obyvatele Nového Bydžova na Královéhradecku od 1. dubna budou moci třídit pomocí čárových kódů. Na pytle s vytříděným odpadem, jejichž používání se daří ve městě již třetí rok, nalepí svůj čárový kód a ve svozový den ho přistaví k popelnici.

Svozová firma odveze pytle na sběrný dvůr, kde se jednotlivé pytle zváží a pomocí čtečky čárových kódů se údaje přenesou do databáze. Na konto každého občana bude přibývat hmotnost vytříděného odpadu, a to až do 30. listopadu. Čím víc odpadů domácnost vytřídí, tím menší bude v následujícím roce hradit poplatek za odpady.

"Například za jeden kilogram vytříděného papíru bude sleva 40 haléřů, za kilogram plastů nebo nápojových kartonů dokonce 1,50 koruny. Třídění pomocí čárových kódů bude možné nejen v Novém Bydžově, ale také v jeho spádových obcích - Nová Skřeněř, Stará Skřeněř, Skochovice, Vysočany a Zábědov. Každý, kdo bude mít o nový typ třídění odpadu zájem, získá na oddělení životního prostředí zásobu samolepek s čárovými kódy," doplnila Lenka Hlaváčková z odboru výstavby a životního prostředí městského úřadu v Novém Bydžově.

Lidé mohou kontrolovat množství odevzdaného odpadu buď na webových stránkách města novybydzov.cz nebo přímo na městském úřadu. Kromě toho tu také uvidí, jak jim narůstá sleva na poplatku za odpady.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů