Úterý, 16. dubna 2024

Slovensko se dokázalo poučit z chyb českého solárního byznysu

Slovensko se dokázalo poučit z chyb českého solárního byznysu

Chytrému napověz, hloupého kopni. Toto přísloví dobře vystihuje srovnání vývoje českého a slovenského fotovoltaického trhu. Zatímco se naši východní sousedi dokázali poučit ze špatného nastavení tuzemských podmínek pro solární byznys, Česko nyní dostává jeden kopanec za druhým. Slovenští zákonodárci byli paradoxně díky našim chybám schopni rozvoj nového ekologického oboru lépe regulovat od samého počátku. V krátkém časovém horizontu dokázali eliminovat boom velkých solárních projektů. Zatímco tuzemské fotovoltaice a projektům nad 30 kWp definitivně odzvonilo, Slovensko má reálnou šanci na její rozvoj. Zejména v rámci malých střešních instalací.

Neutěšená situace na českém fotovoltaickém trhu se stala odstrašujícím příkladem a varováním zejména pro začínající zahraniční solární trhy. "Celá tato šlamastika je způsobená především výkyvy české vlády ode zdi ke zdi. Ta nejdříve nastavila výkupní ceny extrémně vysoko a z fotovoltaiky udělala dotovaný zlatý důl. Nyní tento rozvoj extrémním snižováním cen ničí. V období solárního boomu, před dvěma lety, se dokonce původně plánovaná doba návratnosti snížila z patnácti na přibližně šest let," přiblížil vývoj situace obchodní ředitel společnosti HiTechSolar Radim Suč.

Podle jeho slov se Slovensko díky obezřetnosti může ještě těšit na rozmach projektů malých střešních instalací. "Velké projekty tam nejsou podporovány. Všechny instalace nad 100kWp musí být dokončeny do června tohoto roku. Naopak v rámci menších projektů do 100 kWp jsou výkupní ceny pro rok 2011 sníženy pro SR až o 10%. Investice by tedy mohla klesnout na hranici 9 let. Pro srovnání jsme našemu klientovi v ČR v rámci investice do projektu 66 kWp vypočítali dvojnásobnou dobu návratnosti až 18 let, kvůli laxnímu přístupu distribuční sítě a připojení elektrárny již za výkupní ceny pro rok 2011, což je pro něj likvidační," zdůraznil Suč.


Výkupní ceny pro rok 2011 na Slovensku činí 387,65 EUR za MWh. "Vývoj situace u nás je stále velmi nejistý i pro malé projekty. Tuzemské distribuční sítě zatím ještě nevydaly stanovisko, kdy a zda vůbec začnou znovu vydávat rezervace. Díky výhodným slovenským podmínkám jsme část našich podnikatelských aktivit přesunuli právě k těmto východním sousedům. Nyní tam jednáme o realizaci projektu 1MWp," doplnil obchodní ředitel společnosti HiTechSolar.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů