Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Antimonopolní úřad podezřívá tři firmy působící v odpadovém hospodářství z kartelu při zadávání veřejných zakázek. Podle ČTK jde o velké firmy v oboru SITA CZ, .A.S.A. a Gansewinkel. Úřad u nich provedl neohlášenou kontrolu a vede s nimi správní řízení.

Poblíž Albrechtic v Jizerských horách se nachází od roku 1908 továrna Detoa, která dodnes vyrábí dřevěné hračky klasickým způsobem s velkým podílem ruční práce. Jde o nejstarší takovou továrnu u nás, ale zároveň i o jednu z posledních v Evropě. Chcete-li vidět strojní vybavení z let 1920 až 2009, zpracování dřeva od kulatiny po finální výrobek a dětem udělat radost kvalitní, estetickou hračkou, domluvte si exkurzi. Ta může začít ve všední dny mezi 8 a 13 hod. za 50 Kč.

Z nového evropského průzkumu vyplývá, že drtivá většina (88 %) evropských spotřebitelů dává přednost skleněným obalům před ostatními obalovými materiály, a to kvůli zdravému životnímu stylu. 84 % Evropanů by chtělo mít k dispozici určité produkty ve skleněných obalech a polovina Čechů je ochotna si za skleněný obal připlatit, což je více než evropský průměr. Průzkumu, který uskutečnila mezinárodní výzkumná společnost TNS, se zúčastnilo 9500 spotřebitelů v 19 evropských zemích. "Spotřebitelé dnes kladou větší důraz na zdraví než dříve - opravdu se zajímají o to, jaké látky se jim dostávají do těla, a také o to, jaký dopad mají obaly na životní prostředí," uvádí Niall Wall, předseda Federace evropských výrobců obalového skla (FEVE).

Návrat do ekotendru. Finanční skupina PPF má šanci na návrat do obřího tendru na likvidaci starých ekologických zátěží. PPF totiž napadla znalecké posudky, které ji ze soutěže vyřadily, a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže navíc předložila své vlastní posudky. Úřad by tak mohl zrušit rozhodnutí ministerstva financí, které loni skupinu z výběrového řízení vyloučilo. Vláda však nevylučuje zrušení celé zakázky.

Produktům Applu se stále více daří v Číně a na Tchaj-wanu.
Konkrétně v Číně ale firma nyní čelí novému problému. Jak včera informoval list Financial Times, skupina čínských ekologických aktivistů obvinila Apple a dalších 29 firem ze znečišťování ovzduší. Ekologové je nařkli také z toho, že vystavují riziku Číňany, kteří pro ně vyrábějí různé komponenty.

Hybridní Lexus CT 200h se na autosalonu v Bruselu dostal na první místo ankety Ekologický automobil roku 2011. Luxusní hatchback porazil mimo jiné elektromobily Nissan Leaf a Peugeot iOn nebo český úsporný model Škoda Superb Greenline. Vůz využívá pohonu Toyoty Prius, který spojuje benzinový motor o objemu 1,8 litru s elektromotorem. Pohonné soustrojí by si mělo vystačit se spotřebou 3,8 litru na 100 km.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů