Pátek, 29. března 2024

Aleje v ulicích Kopeckého a Čs. exilu se kácet nesmí - soud zrušil povolení

Aleje v ulicích Kopeckého a Čs. exilu se kácet nesmí - soud zrušil povolení

OSTRAVA - Krajský soud v Ostravě zrušil dvě rozhodnutí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, která povolovala plošné vykácení stromořadí v ulicích Kopeckého a Čs. exilu v Ostravě - Porubě. Potvrdil tak výhrady sdružení Arnika, že nebyl prokázán závažný důvod, který by ospravedlňoval vykácení desítek stromů. Stromy chce odstranit porubská radnice, a to z důvodů rekonstrukce ulic a výstavby parkovacích míst. Krajský úřad, který vloni potvrdil rozhodnutí magistrátu, musí nyní znovu rozhodnout o odvolání Arniky. Nově je však vázán názorem soudu a pravděpodobně také on zruší předchozí rozhodnutí magistrátu kvůli chybějícím zákonným náležitostem. "Věříme, že úřady nyní svůj úmysl připravit občany o významný díl zeleně konečně opustí, a to i s ohledem na dlouhodobě znečištěné ostravské ovzduší, jehož škodlivý vliv právě stromy efektivně omezují," zdůraznila Helena Váňová z ostravské pobočky sdružení Arnika.

Podle zákona o ochraně přírody a krajiny lze stromy kácet jen ze závažných důvodů, a to po vyhodnocení jejich estetického a funkčního významu. Podle verdiktu soudu však takové důvody prokázány nebyly a nedošlo ani k patřičnému posouzení významu jednotlivých dřevin. "Soud potvrdil, že rozhodnutí byla vydána v rozporu se zákonem a ke kácení zdravých stromů v Ostravě-Porubě není opodstatněný důvod. Město, které podalo žalobu na stát kvůli kvalitě ovzduší, nemůže dál ukrajovat ze své zeleně. Právě stromy výrazně snižují množství škodlivin v ovzduší. To by si radnice v Ostravě - Porubě, ostravský magistrát i krajský úřad měly konečně uvědomit. Věřím, že ulice budou opraveny bez toho, že by byly vykáceny zdravé krásné stromy," dodala Helena Váňová z Arniky. Že to lze, ukázala radnice sama, když v loňském roce opravila komunikace na Náměstí Družby v Porubě, kde šetrně ochránila kořenový systém stávajících stromů (1).

Stromy měly padnout kvůli rekonstrukci ulic a výstavbě nových parkovacích stání. Ostravský magistrát i Krajský úřad uváděly jako důvod pro vykácení stromů právě realizaci stavby podle vydaného stavebního povolení. Jak se uvádí v rozsudku, takový postoj správních orgánů ke stěžejní otázce rozhodování podle zákona o ochraně přírody je nutno označit za velmi zjednodušený. Vydané stavební povolení samo o sobě důvodem ke kácení není (2).

"Každý strom je živý organismus a má hodnotu sám o sobě. Z toho vychází i zákon a požaduje, aby se u každého jednotlivého stromu posuzovalo, zda jsou důvody ke kácení dostatečné. To se v tomto případě nestalo a úřad odsoudil všechny stromy pro kácení jen kvůli chybějícím parkovacím stáním. Zřejmě proto, že to bylo nejsnadnější řešení. Nedostatečnou kapacitu parkování je ale možné řešit například výstavbu parkovacího domu," vysvětlil Martin Skalský, vedoucí Centra pro podporu občanů Arnika.

Žaloby na zrušení dvou rozhodnutí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje podalo sdružení Arnika na začátku roku 2009. Krajský úřad tehdy zamítl odvolání Arniky proti rozhodnutím ostravského magistrátu o vykácení 153 stromů a 927 m2 keřů v ulicích Kopeckého a Čs. exilu z října 2008 a oba verdikty potvrdil. Krajský soud v Ostravě obě zmíněná rozhodnutí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v prosinci 2010 zrušil pro nepřezkoumatelnost spočívající v nedostatku důvodů rozhodnutí.

Nejedná se o jediný plánovaný zásah porubské radnice do zeleně. V poslední době se plánuje rekonstrukce parků u porubského nábřeží a na Nerudově náměstí. Jde přitom o parky, které byly rekonstruovány před několika lety a nyní by se v nich mělo opět kácet. Podrobnosti viz samostatnou zprávu Arniky (3).

Rozsudky jsou k nahlédnutí na internetových stránkách Arniky:
arnika.org arnika.org

Více informací o činnosti ostravské pobočky sdružení Arnika na internetových stránkách
arnika.org

Problematice ochrany stromů jsou věnovány také stránky arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů