Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na protilhlukové stěny u D1 zatím nejsou peníze

Na protilhlukové stěny u D1 zatím nejsou peníze

Vysočina - Na další protihlukové stěny pro vesnice v blízkosti dálnice D1 zatím nemá stát peníze

Ve Slavníči na Havlíčkobrodsku přitom letos v prosinci skončí povolení hygieniků pro provozování tohoto zdroje nadměrného hluku. Podle starších průzkumů patří Slavníč mezi obce nejvíc zasažené hlukem z dopravy i v republikovém srovnání.

V plánu Státního fondu dopravní infrastruktury pro letošek nejsou podle Vápeníkové na protihlukové stěny u D1 přiděleny peníze. "Uvidíme, zda během roku nepřijde nějaké rozpočtové opatření," poznamenala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Na stavbu necelého kilometru stěny u Slavníče už loni proběhlo výběrové řízení na dodavatele. Ale kvůli omezenému rozpočtu zatím nebylo rozhodnuto o výsledku.

"To odkládání, to je pořád stejná písnička, kterou posloucháme snad už 20 let. Přitom hluk je pořád větší," řekl starosta Slavníče Milan Povolný. Podle něj bude v obci příliš hlučno, i když budou zmírněny hlukové limity. Slavníč doplácí na blízkost D1 omezením rozvoje, protože na pozemcích, na nichž by měly být parcely pro rodinné domy, se teď kvůli hluku nedá stavět. Přesto obyvatel v obci přibývá. "Je vidět, že tu lidé žít chtějí. Dělám starostu šest let. Když jsem začínal, bylo tu 42 obyvatel, teď jich je 62," poznamenal.

Na ochranu před hlukem z dálnice D1 čeká léta také Meziříčko na Žďársku. Na stavbu protihlukové stěny na tomto území bylo před rokem vydáno stavební povolení, ale výběrové řízení na stavební firmu ještě vyhlášeno nebylo. Výjimka pro provozování nadměrného zdroje hluku, vydaná Krajskou hygienickou správou, platí v této obci do konce roku 2015.

Hluk má podle odborných studií nepříznivý vliv na lidské zdraví i na psychiku. Vládní nařízení z roku 2006 stanoví maximum pro venkovní hluk z hlavních silnic na 60 decibelů ve dne a 50 v noci. Podle chystané novely by to mělo být 65 decibelů ve dne a 60 v noci. Světová zdravotnická organizace přitom považuje za zdraví nebezpečné už hodnoty nad 42 decibelů, 55 a více decibelů pak pokládá za nebezpečné pro zdravý spánek.

Zdroj: Třebíčský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů