Pátek, 19. dubna 2024

Izrael nemá ropu. A tak se zamiloval do alternativních energií

Izrael nemá ropu. A tak se zamiloval do alternativních energií

Izrael se rozhodl připravit svět na dobu, kdy budou vyčerpány zásoby uhlí i ropy. S vládní podporou nejmodernějších technologií má šanci stát se jedničkou v oblasti alternativních energií. Počet soukromých firem, které se pustily do oblasti ekologických technologií, v Izraeli výrazně roste, píše agentura AP.

Nejznámější z nich, Project Better Place, chce příští rok otevřít síť stanic, u nichž se budou moci dobíjet elektrické automobily. Půjde o jednu z nejrozsáhlejších sítí na světě.

Další z projektů jsou teprve na počátku. Firma Innowattech teprve testovala systém generátorů instalovaných pod vozovkami a schopných převádět váhu a pohyb projíždějících aut v elektrický proud. Tvrdí, že na kilometru takové trasy se vyrobí elektřina pro 200 domácností.

Analytik Alex Klein z výzkumného ústavu vznikajících energií v Massachusetts tvrdí, že Izrael s necelými osmi miliony obyvatel zdatně využívá výhod malého státu. "Mají malý vlastní trh, budou pokračovat ve vývoji technologií příští generace. Stává se z nich technologický inkubátor," řekl Klein.

Izrael má k dispozici armádní veterány z technicky vyspělých jednotek a podílel se už na inovacích komunikačních technologií, telefonování po internetu i bezdrátových počítačových čipů.

Vláda se teď snaží podniky orientovat na technologie, které budou šetřit životní prostředí. A nejen kvůli tomu, že jde o slibnou ekonomickou příležitost, ale také z nutnosti vyplývající z charakteru Izraele jako vyprahlé země bez přírodních zdrojů. Izraelská energetika je závislá na dováženém uhlí a zemním plynu. Do roku 2020 si chce desetinu elektřiny vyrobit z alternativních zdrojů. Vláda na to v listopadu vyčlenila pro příštích deset let 600 milionů dolarů (11 miliard korun).

Premiér Benjamin Netanjahu tento plán představil jako bezpečnostní nezbytnost. "Závislost na ropě přivedla západní země k závislosti na zemích těžících ropu, což škodí pozici i bezpečnosti Izraele," řekl.

V zelených technologiích Izrael není nováčkem. Právě on je kolébkou zavlažování odkapáváním vody, díky němuž je možné provozovat zemědělství i v suchých oblastech. V Izraeli se do zemědělství recyklují tři čtvrtiny odpadních vod. Solární panely používané k ohřevu vody jsou na střechách domů v Izraeli vidět už desítky let.

Podle evropské databáze patentů Izrael ale v ekologických novinkách zaostává za Japonskem, Německem i USA. V období 2000-2005 dokonce nebyl ani mezi prvními deseti zeměmi, které přihlásily nejvíc nových ekologických patentů.

Může se to ale změnit, jelikož ve třetím čtvrtletí loňského roku dosáhly investice do této oblasti 120 milionů dolarů. V roce 2006 v Izraeli bylo 120 podniků zabývajících se zelenými technologiemi, od té doby jich stejný počet každoročně přibývá. "Přepočteno na jednoho obyvatele převyšujeme všechny ostatní o hlavu," tvrdí Glen Schwaber z izraelské investiční firmy Cleantech Ventures.

Osm z izraelských společností bylo v minulých dvou letech mezi stovkou nejlepších podniků v tomto oboru. Větší zastoupení měly jenom USA a Británie. Když společnost General Electric v červenci dávala granty 100.000 dolarů společnostem, které budují elektrickou síť nové generace, byly dva z pěti vítězných podniků z Izraele.

Izrael rozšiřuje sektor solární energie. Minulý týden zahájila provoz soustava 40 solárních panelů, které vyrobí elektřinu pro 500 domácností. Tento týden má vláda vypsat nabídky na dalších deset solárních elektráren, které budou vybudovány v Negevské poušti a jejichž kapacita bude 60 megawattů.

Firma CellEra se připojila k celosvětovému vývoji palivových článků. Zatím se vyrábějí příliš draze na to, aby se s nimi mohlo jít na trh. V Izraeli se podařilo vyrobit prototyp článku bez použití platiny, čímž se podařilo snížit výrobní náklady. Izraelsko-americký obchodník Shai Agassi z Project Better Place si myslí, že do roku 2015 bude polovina z automobilů v Izraeli jezdit na elektrický pohon.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů