Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se ve své nové funkci poprvé setkal se zaměstnanci ministerstva. Představil své vize a svůj způsob řízení a zároveň zaměstnance seznámil s novým státním tajemníkem Liborem Ježkem.
Ve svém projevu Tomáš Chalupa zdůraznil, že chce se svými zaměstnanci otevřeně komunikovat a všechny problémy ihned řešit, aby se zabránilo jejich kumulaci. Síla, přednosti i rizika ministerstva jsou podle něj v tom, že má velký a rychlý dopad na život občanů v Česku.
"Bývá mi vyčítáno, že jsem ministrem bez znalosti konkrétní odbornosti v oblasti životního prostředí. Já chci být ministrem, který bude za každých okolností hledat rozumná řešení, který naslouchá a nebojí se učit," dodal. V nejbližší době se podle svých slov chce osobně seznámit s co největším počtem zaměstnanců a jejich pracovní náplní.

Čína investuje počas piatich rokov do vodárenských projektov a zlepšenia kvality pitnej vody na vidieku 2 bil. jüanov (CNY). Informovala o tom vo štvrtok štátna tlačová agentúra Nová Čína s odvolaním sa na predstaviteľa vlády. V tomto roku Peking investuje viac ako 20 mld. CNY, aby krajina pokročila vo výstavbe kľúčových projektov, uvádza tlačová agentúra s odvolaním sa na Zhou Xuewena z čínskeho ministerstva vodných zdrojov.
Zhou ďalej pre agentúru povedal, že investície pôjdu tiež do projektov, ktoré umožnia prístup 60 mil. ľudí z vidieka k zdravotne neškodnej pitnej vode. Do konca roka má mať prístup k vyhovujúcej pitnej vode až 77 % obyvateľov vidieka. Zvyšujúce sa množstvo priemyselného odpadu a tiež rozšírené používanie pescitídov a umelých hnojív kontaminuje vodu v mnohých oblastiach Číny.

Co projedná vláda ve středu:
6.
Koncepce Ministerstva zemědělství k hospodářské politice státního podniku Lesy České republiky od roku 2012
č.j. 46/11 - bod 12 schůze vlády 19.1.2011
Předkládá: ministr zemědělství

Nová německá značka obuvi EKN Footwear se profiluje jako sociálně a ekologicky odpovědná. Tomu odpovídá i způsob distribuce jedné z jejích prvních limitovaných edicí. Tu si musí zájemci doslova "zasloužit" poté, co se zapojí do některé z lokálních dobročinných aktivit. Boty se vyrábí v Portugalsku a modely navrhuje bývalý designér Adidasu. Propagace poběží hlavně na sociálních sítích.

Společnost Deutsche Post DHL, přední poskytovatel poštovních a logistických služeb, zakončila rok 2010 přepravením téměř miliardy dopisů, balíků a expresních zásilek s označením Go Green. To je přibližně o třetinu více než v roce 2009. DHL tak ušetřila pro své zákazníky 50 tis. t emisí CO2. K životnímu prostředí šetrná služba funguje od roku 2005, v současné době je dostupná v 36 zemích a její podíl v posledních letech neustále narůstá. Společnost DHL je první logistickou firmou, která představila CO2-neutrální přepravu: v rámci zmíněného programu obdrží klienti potvrzení o množství emisí (vypuštěných a ušetřených) během přepravy jejich dopisů, balíků, expresních zásilek a zboží. Výpočty kontroluje Société Générale de Surveillance podle ISO 14064.

Evropský parlament schválil v úterý 18. ledna na plenárním zasedání ve Štrasburku nařízení, které se týká označování stavebních materiálů s obsahem nebezpečných látek a s navrženým datem účinosti od 1. července 2013. Příslušné označení vychází ze způsobu výroby stavebních materiálů a zohledňuje jejich dopad na životní prostředí a způsob recyklace. Výjimku mohou tvořit jen výrobky s jiným než průmyslovým procesem výroby, tradičně vyráběné či s takovým procesem výroby, který je spadá do oblasti kulturního dědictví. Informace o takových výrobcích budou bezplatně poskytovat kontaktní místa zřízená členskými státy. Mikro-podniky, které splňují evropské standardy výroby, mohou využít zjednodušených postupů při hodnocení vlastností výrobků s obsahem nebezpečných látek.

Rada navrhuje Rozhodnutí o postoji, který se má jménem Evropské unie zaujmout, pokud jde o návrhy změn přílohy III Rotterdamské úmluvy. Rotterdamská úmluva představuje významný pokrok v mezinárodní regulaci některých nebezpečných chemických látek, včetně pesticidů. Společenství úmluvu podepsalo dne 11. září 1998. Očekává, že konference smluvních stran rozhodne o zařazení dalších chemických látek na doplnění do přílohy III úmluvy. Čtyři chemické látky doporučené na zařazení (chrysotilový azbest, endosulfan, alachlor a aldikarb) jsou již předmětem podobných omezení podle práva Unie. Komise proto Radě navrhuje, aby na zasedání smluvních stran rozhodla podpořit jménem Unie změny přílohy úmluvy. Rozhodnutí k nalezení zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů