Sobota, 20. dubna 2024

Česko chce jadernou elektrárnu v Blahutovicích už v roce 2025

Česko chce jadernou elektrárnu v Blahutovicích už v roce 2025

Česko chce postavit třetí jadernou elektrárnu. Nejmodernější jaderný zdroj na světě by mohl stát již v roce 2025 v Blahutovicích na severní Moravě. Jak se podařilo Moravskému hospodářství zjistit, první kroky k tomuto cíli byly již provedeny. Ani rozšíření jaderných elektráren v Temelíně a Dukovanech tak nemusí být posledními aktivitami v chystaném nástupu jaderné energetiky v České republice v nejbližších letech.

Projekt dostal název Allegro, tedy Rychlý. Není to náhodný ani krycí název. Byl převzat ze světa hudby naprosto opodstatněně. Reaktor, který by mohl stát za 15 let na území České republiky je nejmodernějším typem takzvaného rychlého, množivého jaderného reaktoru čtvrté generace.

"Jedná se o reálnou technologii," potvrdil Moravskému hospodářství ředitel Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy (ÚJV) Aleš John, že skutečně se v Česku začalo pracovat na vývoji a výstavbě nového jaderného reaktoru. Upozornil, že se jedná o plynem, konkrétně heliem chlazený reaktor. Ústav jaderného výzkumu v Řeži podepsal loni dokument o spolupráci na realizaci tohoto reaktoru s podobnými ústavy na Slovensku a v Maďarsku.

Celý článek najdete na www.moravskehospodarstvi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů