Sobota, 20. dubna 2024

Vánoční stromky poslouží ještě jednou

Na povánočních ulicích se často naskýtá velice smutný pohled na odložené stromky, které splnily své poslání a jako dekorace k rodinné pohodě na přelomu roku už dosloužily. Přesto, nebo právě proto vznikla před lety další  zajímavá tradice - využití této cenné suroviny k následnému zpracování na dřevní štěpku a její přeměně v elektřinu a teplo. 

Vánoční stromky poslouží ještě jednou

Celkem 50 tun dřevní štěpky pocházející ze zpracovaných vánočních stromků spálila v prvních lednových týdnech elektrárna v Hodoníně. Hodonínská elektrárna ročně vyrobí spalováním a spoluspalování biomasy okolo 200 milionů kWh elektřiny.

Stromky se hodí

Spalovny, teplárny a elektrárny po celé republice čekají právě na první lednové dny po svátku Tří králů a zajímavým zdrojem biomasy živí své pece. Patří k nim i největší producent využívající biomasu v rámci Skupiny ČEZ - elektrárna v jihomoravském Hodoníně. V prvních lednových týdnech se tu podařilo od dodavatelů nashromáždit 50 tun dřevní štěpky pocházející z vánočních stromků.

"Z pohledu získávání dalších zdrojů biomasy jde o jeden z vítaných příspěvků, který nám pomáhá udržovat stav operativních zásob v nestabilním zimním období", říká vedoucí řízení provozu hodonínské elektrárny Antonín Svěrák.

Jen čistá biomasa

Skupina ČEZ v domácích elektrárnách spalováním a spoluspalováním biomasy každoročně vyprodukuje více než 300 milionů kWh elektřiny, což znamená pokrytí spotřeby zhruba 90 tisíc domácností. Nejvýznamnější položkou v celkově spálené biomase zůstávají rostlinné materiály (dřevní hmota).

4. blok elektrárny v Hodoníně zahájil právě před rokem model provozu, kdy je jako palivo používána výhradně čistá biomasa.

Tomu předcházely například úpravy fluidního kotle FK2 za 120 milionů korun nebo spalovací zkoušky biopaliv jako fritovacího oleje, slunečnicového šrotu a drcených kukuřičných vřeten. Elektrárna Hodonín je současně evropským unikátem v dodávce přeshraničního tepla, když z celkově ročně vyrobených 800 000 GJ tepla dodá 120 000 GJ do slovenského města Holíč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů