Sobota, 20. dubna 2024

Čingischán největším ekologem - zabil tolik lidí, že pomohl přírodě

Čingischán největším ekologem - zabil tolik lidí, že pomohl přírodě

Nejzelenější diktátor v dějinách. Toto vyznamenání dostal Čingischán od prestižního ekologického institutu.

Kvůli Čingischánovi a jeho výbojům zemřelo tolik lidí, že se příroda mohla začít uzdravovat. Mongolský vůdce tak pomohl odstranit z ovzduší 700 milionů tun uhlíku, tvrdí nová ekologická studie.

Čingischánovou zásluhou zemřelo 40 milionů lidí. To znamenalo, že se řada dříve hustě osídlených míst vrátila k původnímu stavu; lidé vymizeli a příroda je zase opanovala. Podle vědců z oddělení Globální ekologie Carnegieho institutu to bylo první úspěšné globální ochlazování způsobené člověkem.

Julia Pongratzová, vedoucí tohoto výzkumu, řekla serveru Mongabay.com: "Lidé začali ve skutečnosti ovlivňovat podnebí už před tisíci lety. Především tím, že mýtili pralesy a zaváděli zemědělství." Z dnešního pohledu se může zdát Čingiskánova "zásluha" malá, ale oněch 700 milionů tun navíc absorbovaného uhlíku je stejné, jako dnes lidstvo spálí za rok ve fosilních palivech.


Čingischán-spasitel

Carnegieho institut zkoumal řadu historických událostí a jejich vliv na emise uhlíku. Vědci se věnovali například černé smrti - morovým epidemiím v Evropě, pádu čínské dynastie Ming a dobytí Ameriky. Všechny tyto události měly obrovský vliv nejen na lidi, ale také na životní prostředí. Krvavá mongolská invaze však přírodě pomohla zdaleka nejvíc. "Díky" ní vznikla vůbec největší říše v dějinách, která zasahovala 22 procent Země.

"Zjistili jsme, že v obdobích obrovských, ale krátkých krizí, jako byly například černá smrt nebo pád dynastie Ming, probíhalo přirozené zalesňování poměrně pomalu nedostatečně. Nestačilo tedy pokrýt emise z tlejícího materiálu v zemi. Ale dlouhodobé jevy jako například mongolská invaze dokázaly přimět lesy k znovuožité a tedy lepšímu absorbování uhlíku," tvrdí Dr. Pongratzová. Poněkud výhružně ještě dodala: "Díky znalostem, které jsme získali studiem minulosti, teď můžeme uvažovat, jak zmenšit náš vliv na klima a uhlíkový cyklus."

Zdroj: tn.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů