Úterý, 16. dubna 2024

Vláda potěšila lidi ohrožené těžbou uhlí

Vyvlastňování má zmizet z horního zákona do konce roku

Vláda potěšila lidi ohrožené těžbou uhlí

Vláda na svém dnešním jednání operativně doplnila do Plánu legislativních prací na rok 2011 malou novelu horního zákona, která znemožní vyvlastňování majetku lidí v dobývacích prostorech. Na tiskové konferenci vlády to oznámil premiér Petr Nečas. (1) To by se mělo stát definitivní zárukou zachování severočeského města Horní Jiřetín, který ohrožují plány na rozšíření sousedního velkolomu ČSA. Vláda tak vyslyšela naléhání místních samospráv a Greenpeace, aby "protivyvlastňovací" škrt v horním zákoně neodkládala.

Ještě včera přitom hrozilo reálné nebezpečí, že se vyškrtnutí komunistických vyvlastňovacích paragrafů nejméně o rok odloží. Původní návrh Plánu totiž s novelou horního zákona na rok 2011 nepočítal. Včera kvůli tomu obyvatelé Horního Jiřetína společně s dobrovolníky Greenpeace instalovali před ministerstvem průmyslu a obchodu, které má horní zákon v působnosti, improvizovaný obývací pokoj. (2)

Greenpeace dnešní výsledek jednání vlády velmi vítá. "Po včerejšku, kdy nás mluvčí ministerstva průmyslu přesvědčoval, že protivyvlastňovací novela v roce 2011 určitě nebude a je třeba ji odložit na později, je to příjemné překvapení. Další vývoj budeme samozřejmě pozorně sledovat. Na ministerstvu průmyslu, jež má novelu připravovat, totiž sedí řada lidí, kteří se svým nadšením pro likvidaci Horního Jiřetína nijak netají. O současném ministrovi Kocourkovi to však snad, na rozdíl od jeho předchůdců, díkybohu neplatí," řekl Jan Rovenský, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR.

Vladimír Buřt, místostarosta Horního Jiřetína dnešní rozhodnutí vlády komentoval: "Je to opravdu dobrá zpráva. Ministři jasně potvrdili, že jsou pro ně vlastnická práva lidí žijících nad uhelnými ložisky důležitější, než zisky spekulanta Tykače. Na základě dnešního rozhodnutí vlády by měl mít Horní Jiřetín do konce roku jistotu, že nás nikdo z domovů nevyžene. Po desítkách let nejistoty budeme konečně v bezpečí." (3)

Tereza Otcovská z litvínovského občanského sdružení Kořeny doplnila: "Je to dobrá zpráva nejen pro Horní Jiřetín, ale i pro Litvínov. Nám sice vyvlastňování přímo nehrozí, ale pokud by Horní Jiřetín padl, žili bychom desítky let na hraně hlučné a prašné jámy. Sluší se proto poděkovat všem, kteří se o zařazení novely do Plánu legislativních prací na poslední chvíli zasadili. Podle našich informací při tom sehrál klíčovou roli litvínovský starosta a poslanec Milan Šťovíček a ministři za Věci veřejné. Takže děkujeme."

Kontakty:
Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR
E-mail: lucie.jakesova@greenpeace.org, tel.: 603 443 140
Jan Rovenský, vedoucí klimatické a energetické kampaně Greenpeace ČR
E-mail: jan.rovensky@greenpeace.org, tel.: 723 623 238
Vladimír Buřt, místostarosta Horního Jiřetína
E-mail: vladimir.burt@email.cz, tel: 724 081 095
Tereza Otcovská, členka výboru občanského sdružení Kořeny
E-mail: oskoreny@email.cz, tel: 777 282 539

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů