Pátek, 19. dubna 2024

České velkochovy ničí jihoamerickou přírodu

České velkochovy ničí jihoamerickou přírodu

Česká republika a další evropské země se výrazně podílí na likvidaci Amazonského pralesa a dalších chráněných území v Brazílii. Rozšiřování sójových plantáží každoročně zničí krajinu na desítkách tisíc kilometrů čtverečních. Unikátní brazilská savana cerrado tak každoročně přijde o území velikosti Moravy.

Ukázala to nová studie evropské partnerské organizace Hnutí DUHA [1].

Sója se používá zejména jako krmivo v průmyslovém zemědělství a její produkce stoupá kvůli neustále rostoucí poptávce po mase. Evropa odebírá asi třetinu veškeré jihoamerické sójové produkce. Do Česka se jen v roce 2009 dovezlo přes 38 000 tun sójových pokrutin [2], převážně z Jižní Ameriky. Kromě devastace tamější krajiny navíc při přepravě zbytečně vznikají tuny skleníkových plynů.

Řešením je lepší státní podpora ekologického zemědělství. Ekologičtí chovatelé totiž oproti průmyslovým velkochovům smějí využít sójové krmivo, jen pokud nemají jiné zdroje a navíc pouze do 5 % objemu veškerého krmiva [3].

Pokud si lidé chtějí pořídit maso, které nezanechává stopu na druhém konci světa, ideálním řešením je nákup přímo od českého ekozemědělce. Dnes je možně nakupovat přímo ze dvora, prostřednictvím některého ze stovek bioklubů nebo na dobrých tržnicích.

Hnutí DUHA v současné době pomáhá vybudovat novou tržnici v Ostravě. [4]

Nicholas Orsillo z Hnutí DUHA řekl:
"Je absurdní, že krmivo pro česká hospodářská zvířata se pěstuje v Jižní Americe. Kromě toho, že sójové plantáže likvidují prales, dochází ke zbytečné produkci skleníkových plynů. Ideální je kupovat maso přímo od místních ekologických chovatelů. Díky stoupajícímu množství bioklubů a tržnic je totiž čím dál snadnější podobné zboží sehnat. Svým nákupem lidé navíc podpoří místní ekonomiku."


Kontakty:
Nicholas Orsillo, telefon 775 396 471, email: nicholas.orsillo@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email: barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů