Úterý, 16. dubna 2024

Fuksa drancuje lesy

Fuksa drancuje lesy

Již podruhé vláda odložila materiál s divným názvem Dřevěná kniha. Tak pojmenoval ministr zemědělství svůj plán, jak dál hospodařit ve státních lesích. A vládní váhání napovídá, že nad ním zuří boj. Pokud by ale nakonec zvítězil Ivan Fuksa, který chce nechat těžbu i prodej dřeva v rukách těžařských kolosů, vláda by popřela samotný smysl své existence.

Nemohla by se nazývat vládou rozpočtové zodpovědnosti. Co je zodpovědného na tom, že Lesy České republiky přicházejí ročně o dvě až tři miliardy korun, když levně přenechávají kácení, odvoz i prodej dřeva soukromým firmám, místo aby jim zadávaly v průhledných tendrech jen těžbu a samy pak vydělávaly na prodeji roztříděného sortimentu?

Rozumná vláda by v postkrizové době škrtů penězovod k protěžovaným "dřevokopům" rázně utnula. Místo toho jim chce Fuksa svěřit obrovské těžební plochy rovnou na deset let. To ovšem připomíná hodně divokou privatizaci. Vždyť stát by tak firmám prodal stromy na stojato, aniž by znal kvalitu dřeva, a tedy i jeho konečnou prodejní cenu.

Fuchsův plán je výsměchem vládnímu tažení proti manipulacím ve veřejných zakázkách. Už jenom rozparcelování státních lesů do obrovských celků hraje do rukou třem až čtyřem největším firmám. Do tendru se nemohou přihlásit ani středně velké dřevařské společnosti, protože nemají dostatek prostředků pro těžbu v tak velkém rozsahu.

A tak šanci mají vlastně pouze ty společnosti, které už dnes těžbu dřeva ovládají. Kolem nich se točí například šedá eminence ODS Pavel Dlouhý, bývalý šéf Chemapolu Václav Junek nebo exředitel Omnipolu a Kalouskův přítel Richard Háva. Chce nás bývalý náměstek ministra financí Fuksa přesvědčovat, že drží linii vlády bojující proti klientelismu?

Přitakáním Fuchsovu plánu by vládní koalice ztratila i poslední zbytky protikorupčního étosu. Dala by zelenou nekontrolovatelnému drancování lesů, představujících obrovské hodnoty, našetřené za více než sto let.

A kam by asi také proudil mohutný tok cash peněz? Vzpomeňme na Martina Knetiga, poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila, který při úvahách, jak plnit pokladnu ODS, vzýval zlaté časy krádeží za bílého dne v Lesích ČR.

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů