Úterý, 19. března 2024

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se sešel se zástupci měst a obcí

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se sešel se zástupci měst a obcí

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa pokračoval v avizovaném seznamování se s problematikou resortu životního prostředí. V rámci série kulatých stolů přivítal jako první zástupce Svazu měst a obcí ČR, v čele s předsedou Oldřichem Vlasákem.

Svaz měst a obcí ČR (SMO) se jako přirozený partner Ministerstva životního prostředí zasazuje o zájmy místních samospráv, a to na místní i na evropské úrovni. Spolu s dalšími asociacemi se snaží ovlivňovat podobu evropské legislativy ve prospěch měst a obcí.

"Vážím si toho, že první schůzka ministra životního prostředí se odehrává právě se zástupci samospráv. Je to signál, že vláda začíná vnímat problémy našich měst a obcí jinak. Je signifikantní, že ji vede člověk, který vzešel z komunální politiky. Budeme otevřeným komunikativním partnerem," řekl na úvod jednání předseda Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák.

Zástupci SMO na setkání s ministrem Tomášem Chalupou nadnesli několik zásadních otázek, kterým je třeba se podle nich věnovat. Diskutovalo se zejména o problematice odpadů nebo stavu pitné vody v Česku.

"Nebudeme rozhodovat o městech a obcích bez jejich účasti. Je důležité, aby se obce spolupodílely a byly přítomny u všech důležitých rozhodnutí," řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.
"Oblastí k diskusi je mnoho a já chci hned z počátku nastavit efektivní komunikaci. Shodli jsme se se starosty, že vnímáme životní prostředí jako prostor pro život, také pro život člověka," dodal.
Tématem setkání bylo i posílení vlivu svazu v příštím programovacím období Evropské unie - "Evropa 2020". Ministr těmto snahám vyjádřil podporu. Je podle svých slov rád, že může komunální témata ovlivňovat a může napomoci při zajišťování lepšího života ve městech a obcích.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů