Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministerstvo zdravotnictví chce pomoci Ruzyni a dalším letištím k tomu, aby se nemusela tolik ohlížet na to, jak vzlétající a přistávající stroje obtěžují okolní obyvatele zdraví škodlivým hlukem.
Úřad ministra Leoše Hegera z TOP 09 připravil návrh novely vládního nařízení, která zmírňuje platné hygienické limity pro nadměrné decibely v rodinných domech, bytech nebo školách.
Až dosud se prověřovalo, jestli letiště nepřekračuje platné hlukové limity tak, že se měřily decibely v takzvaných chráněných vnitřních prostorách staveb osm hodin ve dne nebo v noci, a to kdykoli v týdnu. Teď se má tento měřící úsek prodloužit na období od května do října.
Podle kritiků to ovšem umožní letištím, aby především v noci legálně překračovaly hygienické limity, protože budou mít dostatek času na to, aby celkovou průměrnou hodnotu za šest měsíců dostaly do normy.

Podruhé v krátké době museli zasahovat hasiči na skládce starých pneumatik v Tušimicích na Chomutovsku. Další hašení bylo nutné ve středu pozdě večer, informoval dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Skládka stále doutná od loňského červnového obřího požáru, při němž ji hasiči dokázali jen zahrnout zeminou.
"Na několika místech žhnuly zemí zahrnuté pneumatiky. Požár byl lokalizován ve 20:50 a zlikvidován ve 21:33," uvedl Marvan. Požár loni v červnu zachvátil hromadu o půdorysu zhruba 200 krát 200 metrů a vyžádal si evakuaci přilehlých domů. Za pravděpodobnou příčinu určila policie nevhodné skladování pneumatik proložených hořlavým chemlonem, který zapálila jiskra od vysokozdvižného vozíku. Hasiči tehdy hořící pneumatiky uhasili jen díky tomu, že je zavezli zeminou. Skrze ni ale stále stoupá dým.
Řešení je zatím v nedohlednu. "Je potřeba, aby společnost zajistila mechanizaci, která skládku rozhrabe a rozveze. Jiný způsob likvidace je při tomto objemu zeminy a uložených pneumatik málo platný,"citoval Chomutovský deník ředitele Územního odboru hasičského záchranného sboru Petra Klímu.

Brusel dnes kritizoval Slovensko kvůli zabezpečování likvidace automobilů na konci životnosti. Evropskou komisi podle dnešního prohlášení znepokojuje, že Slovensko svou legislativu v této věci zatím nedalo do souladu s unijními pravidly. Pokud tak neučiní, může skončit u soudu.
Do Bratislavy teď míří z Bruselu odůvodněné stanovisko a Slovensko má dva měsíce na odpověď. Pokud nepřijde nebo nebude uspokojivá, pak by Bratislava mohla skončit před evropskou justicí.
Slovenské normy dle komise dostatečně nepodněcují výrobce vozidel a navíc není jasně vymezen pojem "nebezpečné materiály". Slovensko se už nechalo slyšet, že chce nový zákon o odpadu, který se bude týkat i této oblasti, přijmout v letošním roce.
Norma, kvůli níž má nyní Slovensko problémy, má za cíl snížení množství odpadu z vozidel na konci životnosti. Státy musí na jejím základě vytvořit sběrné systémy a zabezpečit přepravu vozů do autorizovaných zařízení a jejich demontáž před zpracováním.

Ekocentrum při Podkrušnohorském zooparku pořádá v termínu jarních prázdnin 28.2. - 4.3. 2011 ekotábor pro děti od 7 do 12 let. Celotáborová hra "CESTA KOLEM SVĚTA" je nabitá pestrým programem na každý den. Během pěti dní budeme objevovat přírodu, ale hlavně faunu Evropy, Asie, Afriky, Ameriky a dalších míst. Děti se mohou těšit na:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů