Úterý, 16. dubna 2024

Lesy ČR: Nepodlehněme stokrát opakované lži

Ministr zemědělství Ivan fuksa se v reakci na článek Hospodářských novin vyjadřuje k situaci kolem Lesů ČR: tendrům a průhledným soutěžím, koncepci hospodaření lesů, prodeji dřeva či ošetření celého systému proti krádežím.

Lesy ČR: Nepodlehněme stokrát opakované lži

Zděsil jsem se, když jsem si ve včerejších Hospodářských novinách přečetl článek pana Leschtiny, který mě obviňuje, že chci stát připravit o příjmy z Lesů ČR a předat je firmám. Ve skutečnosti je to úplně opačně! Způsob těžby a prodeje dřeva, který navrhuji, přinese státu o několik miliard více než systém, který fungoval dosud. Potvrzují to i výsledky jednoročních tendrů na rok 2011, ze kterých stát dostane o 3 miliardy víc než v loňském roce.

Jak se nestat monopolem

Transparentní soutěže přinášejí státu největší prospěch. Soutěže o 117 zakázek totiž dokážeme uhlídat. Model, který navrhují ekologičtí aktivisté, vypadá na první pohled dobře: oddělit pěstební činnost, těžbu dřeva a jeho prodej a každou z těchto činností zadávat každý rok na několika stovkách území. Ekonomicky je ale úplně nesmyslný. Znamenal by, že Lesy ČR najmou 2000 zaměstnanců, kteří budou každý rok připravovat několik tisíc tendrů. Výsledkem by byl drahý, složitý a nekontrolovatelný systém, vytvářející obrovské korupční příležitosti. Každá rozumná firma svůj nákup služeb a zboží centralizuje, má stát postupovat opačně?

Rizikem centralizace je vznik maximálně oligopolu, tak jak se to do určité míry stalo u staveb silnic a dálnic. Na to máme recept - omezíme počet zakázek, které může získat jedna firma. Jednoroční tendry však tuto hrozbu nepotvrzují. V soutěži o 108 zakázek uspělo již přes 25 firem a největší z nich - LESS&FORREST má na trhu menší podíl, než měla v loňském roce. Tříštění zakázek ale není tou správnou cestou, ani pan ministr Bárta neuvažuje o tom, že by u dálnic odděloval zakázky na dálniční těleso, štěrk, asfalt a svodidla a k tomu zadával každých pět kilometrů dálnice jiné firmě.

Přehled o kvalitě

Další nesmysl, který odpůrci koncepce stále opakují, je, že "stát by tak firmám prodal stromy na stojato, aniž by znal kvalitu dřeva". Firmy v soutěžích nabízejí cenu za jednotlivé sortimenty dřeva. Každý strom je po pokácení oklasifikován. Jeho ocenění musí potvrdit pracovník Lesů ČR. Podle toho potom firmy za dřevo zaplatí a dále ho prodávají ve vlastní režii zpracovatelům. Tento systém nám také umožní důslednou kontrolu. Všechny stroje, harvestory i auta budou opatřeny čipy průběžně předávajícími informace o jejich pohybu po lese. Umíme zpětně spočítat kvalitu a objem dřeva podle pařezů. Zvažujeme využití externích firem motivovaných odhalováním krádeží. Díky tomu zajistíme, že Lesy ČR dostanou poctivě zaplaceno za každý metr dřeva.

Dřevěná kniha, jak říkáme koncepci hospodaření Lesů ČR, je cestou k tomu, aby tento státní podnik začal konečně fungovat transparentním způsobem, přinášejícím výnosy státu, a ne neprůhledným prostředníkům jako dosud. Je cestou k tomu, aby v Lesích ČR nebyl žádný prostor pro "krádeže za bílého dne". Lži opakované některými odpůrci tendrů se nestanou pravdou, i kdyby byly opakované tisíckrát.

Ivan Fuksa, ministr zemědělství

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů