Pátek, 19. dubna 2024

Ministr Chalupa ohrožuje program Zelená úsporám

Ministr Chalupa ohrožuje program Zelená úsporám

Praha - Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) ohrožuje projekt Zelená úsporám, prohlásil ve čtvrtek Aleš Kuták, který zastával v Topolánkové vládě post náměstka ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ). Chalupovy kritické výroky mohou negativně ovlivnit prodej přebytků emisních plynů.

"V okamžiku, kdy se objeví informace, ze program stoji na vodě, tak to znamená, ze jednání, která směřují k prodeji zbytku, se zastaví," uvedl Kuták. Upozornil, že většina jednotek přiděleného množství směřuje do Japonska. "Na čem to závisí, je dlouhodobá důvěra," zdůraznil. Ta však podle něj může být nyní podkopána.

Čím déle bude trvat uzavření smluv, o to bude nižší cena a o to méně se vyplatí, upozornil exministr Bursík. Připomněl, že program v době krize vyrovnal útlum českého stavebnictví, vytvořil či zachoval 19 tisíc pracovních míst či podpořil konkurenceschopnost.

Zásadním selháním a problémem se podle Bursíka stal termín ukončení programu, který se z politických důvodů ukončil příliš pozdě, až po druhém kole senátních voleb. "Problém tedy není v nastavení programů, ale v jeho ukončení," uvedl. Za zásadní nyní považuje, aby byl program ukončený čestně a do budoucna se vytvořil nějaký podobný.

Česko se v rámci Kjótského protokolu zavázalo snížit emise skleníkových plynů o osm procent, snížilo je však o 27, 6 procenta a přebytek prodává. Získané finanční prostředky se využívají v rámci programu Zelená úsporám.

Stát, který snížil emise víc, než se v Kjótském protokolu zavázala, může přebytek (takzvané jednotky přiděleného množství, AAU) prodat ostatním zemím. V současnosti zbývá podle Kutáka České republice prodat 15 milionů těchto jednotek.

Program Zelená úsporám začal fungovat v dubnu roku 2009. Je určený na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Po pozastavení v říjnu minulého roku se měl znovu rozjet v únoru, nakonec se však žadatelům otevře až počátkem dubna.

Dosud eviduje celkem 75 tisíc žádostí, z tohoto objemu jich je 37 tisíc schváleno. Podle informací ministerstva poskytl v roce 2010 fond žadatelům z programu částku 1,9 miliardy korun, o rok dříve to bylo 3,28 milionu korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů